Lumina albastră emisă de dispozitivele electronice este extrem de periculoasă pentru vederea copiilor. Medicul oftalmolog Cristina Toncoglaz explică de ce trebuie folosit cât mai puţin telefonul mobil de către cei mici.

„Relația dintre gadget-uri și copii este una destul de complicată, odată cu avansarea tehnologiei tot mai mulți dintre ei își petrec timpul liber în fața unui laptop, a unui calculator sau a unui smartphone. Părinții au adesea neînțelegeri când este vorba de folosirea lor și încearcă maximal posibil să îi țină pe micuți departe de gadget-uri, însă în totalitate aceste acțiuni nu pot fi controlate, iar când vine momentul de a-i oferi copilului propriul smartphone lucrurile se complică.

Un copil până la vârsta de 3 ani nu ar trebui să aibă acces la nici un tip de ecran, în timp ce copii până la vârsta de 5 ani ar trebui să petreacă  în fața gadget-urilor nu mai mult de 30 min. Totodată, cei până la 9 ani ar avea acces doar pentru o oră, iar după vîrsta de 10 ani și adolescenții nu mai mult de 2 ore”, a spus medicul oftalmolog.

„În niciun caz un copil nu ar trebui să aibă propriul smartphone în clasa a 1-a, iar dacă părinții vor să-i dea în a 2-a sau a 3-a ar trebui să o facă numai cu anumite condiții. Practic ar trebui sa aibă acces la telefon câte o oră pe zi, în restul timpului el fiind păstrat la părinți. Deoarece îi poate afecta  dezvoltarea cognitivă, socială și desigur cea emoțională. Copilașii care nu au acces la ecrane folosesc tot ce este în jur pentru a-și aduce bucurie, sunt care vin în parc și după ce lasă tableta/telefonul din mână nu știu ce să facă, în timp ce copiii care nu au stat mult la ecrane au multe idei de joacă”, adaugă Cristina.

Expunerea îndelungată la gadget-uri afectează ochii copiilor deoarece dispozitivele electronice emit o lumină albastră mai ales cînd sunt utilizate la distanțe mici și în doze ridicate.

„Copii care petrec prea mult timp pe tabletă, laptop sau telefon mobil se confruntă cu o iritație oculară, din cauza că lacrimile nu sunt distribuite în mod egal pe suprafața globului ocular. Când stau în fața acestor dispozitive ei clipesc mai rar pentru că sunt concentrați mai mult asupra ecranului, ceea ce înseamnă că suprafața ochiului nu este umezită suficient și apare senzația de ochi uscat. De asemenea, copilașii mai pot acuza dureri de cap preponderant în regiunea frontală, amețeală, vedere încețoșată la distanță, clipire frecventă după o expunere îndelungată la gadget-uri. Inițial apare spasmul acomodativ, așa zisa miopie falsă care poate dispărea după administrarea  picăturilor, ulterior  poate fi o miopie reală  fiind nevoie de prescrierea unor ochelari”, a mai spus medicul oftalmolog.

Principala modalitate prin care putem reduce disconfortul ocular digital este reprezentată de conștientizarea clipitului şi păstrarea frecvenței acestuia la un nivel cât mai aproape de normal.

Simptomele resimțite de către copii cresc în intensitate în special când expunerea la lumina albastră  are loc pe timpul nopții, de aceea se recomandă  folosirea telefonului cu două ore înainte de culcare. În concluzie, odată creșterea timpului petrecut în fața gadget-urilor cresc și afecțiunile oftalmologice, unde ochiul are de suferit. Din acest motiv este recomandat un control profilactic la mediului oftalmolog. Atunci când cuvintele nu pot vorbi, ochii spun totul. Ai grijă de ochii tăi”, adaugă medicul oftalmolog.

Nadejda Untila este mamă a două fetițe, cu o diferență de 5 ani între ele. De meserie educatoare, femeia susține că cunoaște despre efectele negative ale folosirii gadgeturilor, Dar, nu poate limita definitiv accesul copiilor la telefon sau calculator. Astfel, ea le permite să folosească telefonul, dar monitorizează atent ce privesc dar și timpul de folosire.

Dat fiind faptul că suntem în era tehnologiilor este inevitabil accesul la TV, calculator sau telefon Deși am două fete și vârste diferite deprinderea și utilizarea diferă mult. Pe perioada de pandemie fără să vrem, copiii au iubit și mai mult telefonul și calculatorul fiind contactați online. Astfel și cea mică a început a prinde firul telefonului. Dar avem limite în folosirea lor. Spre exemplu seara înainte de culcare au o oră la dispoziție pentru a privi la telefon care și acestea sunt securizate cu acordul nostru, a părinților și pot privi doar desene sau filmulețe accesibile lor. Televizor nu avem în camera lor respectiv nici nu privesc”, a spus tânăra mămică.

Ce ține de comportament, atunci când fetița mai mare privea la desene animate avea tendința să emită ceea ce vedea. Dar prin discuții și explicații am rezolvat situația. Până la urmă nu este rău și grav folosirea lor, dar trebuie să existe o limită”, adaugă Nadejda Untila.

Totodată, nivelul la care este utilizat, în raport cu înălţimea ochilor, influenţează prin deschiderea diferită a fantei palpebrale. Cu cât dispozitivul este folosit mai sus, cu atât deschiderea ochiului este mai mare şi suprafaţa de pe care filmul lacrimal se evaporă creşte proporţional.

Ideal, acesta va fi folosit puţin mai jos de nivelul ochilor, dar nici prea jos, pentru a nu produce disconfort la nivelul coloanei vertebrale cervicale.

Distribuie articolul: