Atenție la masă! Sucurile și băuturile carbogazoase dulci pot avea efecte neplăcute asupra sănătății dacă sunt consumate în timpul mesei.

În primul rând, există riscul de tulburări digestive. Acizii prezenți în sucuri și băuturile carbogazoase dulci pot irita mucoasa gastrică, mai ales în combinație cu alimentele. Despre acest lucru a vorbit medicul dietetician și nutriționist rus Nadejda Litvinova-Grazion, transmite gazeta.ru.

„Sucurile și băuturile carbogazoase conțin adesea o cantitate mare de zaharuri simple, ceea ce le permite să fie absorbite rapid și să provoace o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru, la rândul său, mărește încărcarea asupra pancreasului.

La persoanele cu toleranță redusă la glucoză sau cu diabet, o astfel de abordare este deosebit de nefavorabilă”, a continuat medicul.

În plus, a spus ea, băuturile dulci reprezintă tot calorii. Ele furnizează energie, dar au o valoare nutritivă aproape nulă (în special, nu conțin fibre). Aceste calorii sunt adesea trecute cu vederea, însă ulterior duc la un excedent zilnic și la acumularea de kilograme în plus.

Pe lângă aceasta, băuturile dulci au un efect negativ asupra sănătății dentare și contribuie la distrugerea smalțului dinților.

„Pe termen lung, consumul regulat de băuturi dulci este asociat cu un risc crescut de obezitate, sindrom metabolic, diabet de tip doi și boli cardiovasculare”, a avertizat medicul.

Ca alternativă la băuturile dulci, ea a recomandat introducerea în rutina zilnică a apei (minerale, inclusiv carbogazoase fără aditivi) sau a ceaiului de plante ori aromatizat, neîndulcit.

Distribuie articolul: