Încă de pe timpuri, masajul este utilizat ca o formă de manipulare corporală. Când e realizat corect, acesta previne și tratează diverse boli. Masajurile sunt un pas în căutarea unei vieți mai bune, și drumul corect pentru îngrijirea corpului, atât de prețios pentru noi!

Alina Boldișor, o tânără moldoveancă stabilită în Portugalia, terapeută în fizioterapie și masaj, ne dezvăluie care este importanța masajului pentru sănătatea noastră.

Spune-ne, Alina, ce este un terapeut în fizioterapie, și de ce ai ales această profesie?

Un terapeut în fizioterapie este persoana care poate diagnostica/recomanda necesitatea unui tratament de masaj unui pacient. Nu este suficient doar să știi să faci masaj, este nevoie să posezi cunoștințe medicale, să știi să analizezi condițiile de viață ale pacienților tăi și să ai puterea să îi ajuți până la capăt. Am ales această profesie pentru că în adolescență mereu mergeam cu mama la astfel de proceduri și mereu m-am simțit atrasă și curioasă de această latură a sănătății. Îmi place să ajut oamenii în acest sens și să le ofer prin masaj atât relaxare corporală, cât și sufletească.

AlinaBoldisor

Care este importanța masajului și beneficiile lui?

Un masaj bine realizat aduce diverse beneficii, care nu se limitează doar la o simplă relaxare a corpului. Unele din cele mai importante beneficii ar fi recuperarea mușchilor, la fel și echilibrul organelor și sistemului nervos. Acesta mărește de foarte multe ori respirația celulară și circulația sângelui, iar cel mai important, provoacă o perfectă stare de relaxare.

Care este tipul de masaj care îl practici cel mai des?

Cel mai des masaj practicat și solicitat de pacienți este cel terapeutic. Este unul dintre cele mai benefice tipuri de masaje. Datorită lui se pot vindeca diverse boli, uneori chiar și paralizia.

Care sunt consecințele în cazul în care o persoană nu dă importanță masajului, deși are nevoie de el?

Nu putem generaliza, pentru că situația diferă de patologia fiecărui pacient. Dar spre exemplu o persoană cu un înalt nivel de tensiune musculară, ignorând simptomele și refuzând un tratament de masaj, riscă mai târziu să își cauzeze alt fel de probleme, spre exemplu: dureri de cap, afecțiuni grave la coloana vertebrală și țesuturile moi din jur, precum și afecțiuni pe ligamente și mușchi sau deformarea poziției corporale.

masaj

Care sunt afecțiunile pe care le vindecă și cele pe care le previne?

Masajul are foarte multe beneficii fizice, dar și psihice. Vindecă și previne problemele de respirație, tensiunea musculară și oboseala, elasticitatea pielii, tonifierea mușchilor, durerile cervicale și cele lombare, cifoza (Deformație a coloanei vertebrale care duce la o proeminență dorsală), hernia de disc, lombosciatica. Nu recomand la nimeni să renunțe la medicamentele prescrise de medic, însă un fizioterapeut poate afla din structura țesutului conjunctiv sau adipos dacă pacientului i-ar face bine un tratament prin masaj. De multe ori nu sunt necesare medicamente pentru a trata sau a prevani o boală.

Ce tip de masaj recomanzi persoanelor și cât de des?

Recomand un masaj cel puțin o dată în lună! Desigur, recomand masajul de relaxare care se aplică la orice corp și la orice vârstă. Într-adevăr, când te simți total relaxat și fără dureri corporale, ești mai fericit și mai împlinit, mai productiv și mai eficient. Se creează o stare de armonie între un corp frumos și sănătos. Iar dictonul ce urmează e numai potrivit: „Masajul este cea mai bună formă de conexiune între corp și minte”

Autor: Alina Borta, studentă, Portugalia