În Italia s-a instalat panica din cauza epidemiei cu Covid-19. Cel puțin asta ne-au spus moldovenii stabiliți în această țară. Mai exact, aproape toate instituțiile publice au fost închise, evenimentele au fost amânate, iar magazinele au fost golite. Cei mai afectați de epidemie ar fi antreprenorii, care înregistrează pierderi mari în această perioadă, menționează AGORA.md.

Raisa Candu e proprietara unui restaurant în orașul Veneția. Ea spune că epidemia dă mari bătăi de cap antreprenorilor din regiuni.

„Problema cu inundațiile din noiembrie a fost mai gravă cred. Veneția e pustie, nu este lume, nu sunt turiști, Carnavalul s-a închis cu câteva zile mai devreme. Dacă în regim normal aveam 180-200 de oameni În restaurant, atunci acum abia de ajungem la 20 de oameni. Ieri am avut șase persoane. Școlile și grădinițele sunt închise. Acum au deschis sălile de sport, măcar atâta. E foarte greu din perspectiva unui antreprenor. Pe noi ne-a afectat foarte mult. Autobuzele sunt goale. Te temi să tușești pe stradă, dacă te aude cineva fuge de lângă tine. Îți plânge sufletul, cum așa oraș ca Veneția este pustiu. E o panică creată artificial de mass-media, care transmite deja prea multă informație. Sunt câteva cazuri de deces, însă e vorba de persoane care erau foarte bătrâne și bolnave, deci cu o imunitate foarte slabă. Chiar nu văd raționamentul unei asemenea exagerări, însă sperăm că totul se va clarifica și va fi bine”, a declarat Raisa Candu, antreprenoare în Veneția, restaurantul „Impronta Cafe Venice”.

Valentina muncește și ea de mai mulți ani în Veneția. 

„Străzile sunt mai pustii, însă oamenii lucrează, iar copiii merg la școală. Autoritățile încearcă să calmeze locuitorii. Primim foarte multe mesaje și sfaturi cum să ne protejăm de acest virus,  să ne spălăm mai des pe mâini, să evităm locurile publice și aglomerate. Vreau să spun că în ultimele zile oamenii au devenit mai liniștiți și au conștientizat că e vorba de un tip de gripă, doar că e mai periculos. Se atrage mai mult atenție bătrânilor, mai ales celor care au mai multe maladii. Nu cred că e corect să venim în acest moment acasă.”, a spus Valentina Țurcanu, o moldoveancă stabilită în orașul Veneția, Italia.

Nadejda Munteanu se află în acest moment în Modena, regiune din nordul țării. Ea spune că din cauza panicii toate magazinele au fost golite.

„Eu sunt la Modena, în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei. Aici sunt două cazuri și e vorba de două persoane în vârstă. Autoritățile încearcă să țină situația sub control, iar teatrele, bisericile, piețele, restaurantele și cafenelele sunt închise. Astfel încât oamenii să nu intre prea mult în contact, ci să stea în case. Două zile rafturile au fost goale în magazine, iar astăzi din nou sunt de toate. Sperăm să fie bine!”, a spus Nadejda Munteanu.

Alexandru Chiochiu s-a stabilit în Italia în urmă cu aproape 10 ani. În prezent, muncește în provincia Trentino, regiune din nordul țării.

„Sunt două zone mai problematice aici. E vorba de Lombardia și Venetto. Școlile și universitățile au fost închise, iar mai multe evenimente au fost amânate, cum ar fi meciurile de fotbal. Mulți oameni lucrează de acasă. Da, s-a creat panică în Italia, pentru că toate televizunile vorbesc despre asta. În rezultat, mai multe magazine au fost golite, iar pe străzi nu se circulă așa cum se circula înainte”, a povestit Alexandru Chiochiu.

Potrivit ultimului bilanț, Italia ocupă locul patru în lume după numărul de infecții și decese din cauza epidemiei cu coronavirus. Mai exact, aproape 374 de oameni s-au infectat, iar 12 au murit.

Sursa: AGORA

Distribuie articolul: