Veste primăvăratică la început de iarnă. Simbolul primăverii în spațiul românesc și în câteva țări vecine, mărțișorul, a fost inclus pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.


„Ziceați că e iarnă? Ninge? Iar la noi e primăvara! Dragi prieteni, vă anunț cu enormă bucurie că la ședința UNESCO din insula Jeju, Coreea de Sud, mărțișorul nostru a fost inclus în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Mulțumim, decembrie! Ai fost generos cu noi în 2016 când ne-am regăsit covorul în lista UNESCO și iată azi – mărțișorul. Mulțumim tuturor celor care au contribuit, în primul rând colegilor noștri din România. Un mulțumesc aparte Secretarului de Stat pentru cultură, dlui Andrei Chistol, care, și în 2016, și acum, a participat personal la onorabila dar dificila misiune de propulsare a dosarelor noastre în listă și a reușit. Viață lungă, mărțișor! Te iubim și suntem mândri”, a scris pe Facebook Monica Babuc.

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

În Republica Moldova, în fiecare an are loc festivalul muzical „Mărțișor”, care începe pe data de 1 martie și durează până la 10 martie.

Sursa: Agora.md

Distribuie articolul: