Se spune că orașul Mariupol este supranumit „poarta maritimă a Donbas-ului” și este un oraș de 550.000 de locuitori situat în Ucraina, la nici 25 km de linia frontului.

Potrivit hotnews.ro, Mariupol este al doilea cel mai mare oraș din regiunea Donețk, având 565.000 de locuitori și istoria sa a început acum peste 240 de ani, la 1779, pe locul unei foste tabere a cazacilor. Orașul s-a numit Marianοpol (de la sf Maria), iar în 1780 autoritățile țariste au relocat grecii din Crimeea în această zonă.

Orașul a fost fondat pentru greci acum mai bine de 200 de ani și a devenit celebru pentru oțelării și pentru port. În 2014 în Mariupol au fost lupte. De atunci multe s-au întâmplat în oraș și pe marea de lângă, iar Mariupolul stă cu sufletul la gură fiindcă există mereu pericolul unei invazii rusești. Și uite că această invazie a avut loc pe 24 februarie 2022. 

Conform digi24, Mariupol a devenit orașul cel mai puternic bombardat și cel mai distrus în războiul declanșat de Rusia, fiind totodată cheia campaniei militare a Moscovei în Ucraina.

Acest oraș este asediat de ruși încă din primele zile ale invaziei și bombardat de-atunci, a devenit astăzi un oraș al ruinelor. 

Noi imagini arată amploarea dezastrului din orașul-port de la Marea Azov, complet încercuit de trupele rusești. Blocuri și case distruse de bombardamente, mașini făcute scrum, străzi pustii, blocate de dărâmături și peste 100.000 de oameni rămași captivi într-un oraș din care „nu a mai rămas nimic”.

La o lună de la începutul invaziei ruse,sunt publicate imagini din Mariupol, un oraș în ruine, cu cartiere întregi devastate. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la începutul acestei săptămâni că nu a mai rămas „nimic” din oraș.

Eforturile de a stabili coridoare umanitare pentru a permite civililor să plece și pentru ca ajutorul să fie livrat au eșuat în mod repetat. Situația se repetă și joi, când vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a anunțat că au fost stabilite șapte coridoare umanitare, dar niciunul dintre ele nu este destinat locuitorilor din Mariupol, acuzând Rusia că nu permite crearea culoarelor sigure pentru evacuarea civililor.

Sursa Foto: Telegram/Doringalben

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: