Pentru unii a fi polițist este un vis, pentru alții o simplă profesie… Pentru Mariana Carabanov profesia de polițist înseamnă vocație, credință și devotament Patriei. Povestea sa a început acum 17 ani, atunci când, după absolvirea facultății s-a angajat în una dintre subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne. A urmat apoi a doua facultate, cea de drept, la Academia de Poliție „Ștefan Cel Mare”, iar din acel moment viața ei s-a împărțit în „până la” și „după POLIȚIE”.

Perseverența dă roade

„Nu poți face lucrurile pe jumătate. Munca în Poliție este plină de evenimente, termene limită, reacționare promtă, situații dificile, decizii care trebuie luate, de cele mai multe ori, ieri. Sunt multe provocări în față, însă o femeie polițistă cu siguranță că le poate face față, dacă îi oferim această oportunitate și multă încredere. Cea mai bună dovadă sunt polițistele care 24/24, alături de colegii bărbați, își desfășoară serviciul și față de care am un respect foarte mare”, povestește Mariana Carabanov.

Femeia polițistă… într-o lume a bărbaților

Mariana ne-a povestit cu multă admirație cum, în ultima perioadă, mai mulți bărbați, atât la nivel de conducere, cât și de execuție, povestesc cu multă admirație despre profesionalismul femeilor.

„Angajamentele asumate în vederea creșterii numărului femeilor în Poliție, nu doar cantitativ dar și calitativ, vor fi realizate cu succes. Femeia polițistă are drepturi și responsabilități egale cu bărbatul din acest domeniu, iar dacă asta e provocare pentru ea – va demonstra rezultate și mai bune”, ne spune Mariana.

Nu toată poliția este implicată în situații periculoase

Munca Marianei Carabanov nu presupune întotdeauna situații de risc, rețineri, amenințări sau opunere de rezistență. O mare parte din activitatea ei zilnică este legată de analize, documentări, elaborări și implementări de noi standarde, care sunt la fel de importante. Însă precum povestește și ofițera de poliție: „Suntem pregătiți pentru orice situații neprevăzute”.

Discriminare la locul de muncă?

La începutul activității sale, au fost unele situații care ar fi putut cu siguranță interpretate ca discriminare, dar pe care a reușit să le soluționeze. Acum e mult mai sigură pe forțele ei, dar și mai pregătită pentru orice replică sau situație. La etapa dată, cred că sunt pregătită pentru a face față sau a reacționa în caz de discriminare, dar această siguranță a venit după mai multe pregătiri și instruiri”.

Motivarea și încurajarea nu cunoaște limite pe sexe

În unele situații, femeile și bărbații pot avea necesități diferite, însă încurajarea și motivarea nu cunoaște limite – toți deopotrivă au nevoie de ea pentru a-și dezvolta și valorifica pe deplin capacitățile, în orice domeniu ar activa.

„Pot afirma cu certitudine că activitatea în Poliție mi-a dat oportunitatea de a-mi consolida capacitățile profesionale, de a comunica cu mulți oameni de la care am învăț lucruri pe care nu le cunoșteam. Am avut marele noroc să pot transmite ceea ce cunosc și altor colegi și colege, să-mi împărtășesc experiența cu cei care sunt la început de cale, și au nevoie să fie pregătiți, motivați și încurajați, valabil și pentru bărbați și pentru femei. Probabil aș menționa ca dezavantaje insuficiența timpului liber pe care ar trebuie să îl dedici familiei; uneori criticile nefondate în adresa personalului Poliției”, menționează Mariana Carabanov.

Despre echilibrul carieră-familie

Ofițera ne-a recunoscut că nu găsește întotdeauna o armonie între viața profesională și personală. Îi este dificil atunci când vine acasă și se detașează de serviciu complet. Anume soțul este acela care îi este mereu alături, îi oferă siguranța că acasă este totul bine – ce-i trebuie mai mult omului?

Gata mereu de noi provocări

Membră a echipei „Creșterea participării femeilor în Poliție” și una dintre fondatoarele Asociației Femeilor din Poliție, Mariana Carabanov are o experiență pe cât de interesantă, pe atât de dificilă. Recunoaște chiar ea, se lasă cu multe provocări, care la început i-au dat mari bătăi de cap, dar pe parcurs a beneficiat de instruiri în domeniu.

„De când sunt implicată în acest proces, mai mult de 2 ani, eu m-am schimbat și cred în sens pozitiv. Cred cu sinceritate că femeile își au locul și rolul în Poliție și pot contribui la realizarea sarcinilor Poliției. În ceea ce privește Asociația Femeilor din Poliție, avem obiective clare, pe care le realizăm în parteneriat cu Poliția, ca autoritate. În primul rând se referă la promovarea egalității de gen, oferirea sprijinului angajatelor structurilor de forță în soluționarea problemelor, creșterea încrederii profesionale a femeilor și motivarea lor”, mai povestește Mariana Carabanov.

Mai au multe lucruri de făcut în această direcție prin reducerea stereotipurilor, care de altfel persistă în multe domenii, însăși crearea Asociației este un bun exemplu de voință de a îmbunătăți situația femeilor în Poliție.

Autor: Daniela Muntean, stagiară