Pe traseul național R6, care duce spre cea mai spectaculoasă priveliște din țara noastră – de la Orheiul Vechi, o familie din Orhei a amenajat o cafenea și o brutărie „to go”. Proiectul era pornit demult, iar pandemia nu i-a oprit, asta deoarece produsele Marcu Bakery sunt la fel de solicitate și în această perioadă. Iată povestea localului cu nume de apostol și a pâinii cu suflet mare, care se coace în zori de zi.

Un vis muncit 10 ani peste hotare

„Ideea a apărut vreo cinci ani în urmă și se rezuma la o Covrigarie. Era un produs căutat și, timp de cinci ani, am diversificat produsele. Deoarece nu reușeam să facem față solicitărilor și nu dispuneam de spațiu, am decis și am reușit să reamenajăm totul. Pe lângă plăcinte, am început să coacem pâinică bună. Drumul a fost lung și foarte anevoios, pentru că planul de acasă nu coincide cu cel de la piață, dar Slavă Domnului am reușit, iar acum de muncit e și mai mult”, povestesc cei doi fondatori Marcu Bakery.

Când orașul adoarme, se trezesc… brutarii

Principalul produs tradițional al neamului – plăcinta, este copt zilnic cei cei câțiva brutari angajați. Dacă gustați, cu siguranță o să vă mai întoarceți pentru plăcinta la tigaie și plăcinta Domnească, făcute cu multă iscusință. Tot felul de tarte delicioase, tradiționale sau preferatele clienților din bucătăria europeană îți fac zilnic cu ochiul din vitrine. Se coc de cu zori sau noaptea așa ca a doua zi să fie toate proaspete.

Pâinica cea de toate zilele

MARCU este un străbunel al familiei, căruia îi plăcea să coacă, ne-au povestit cei doi soți. Marcu mai este și unul din cei 12 apostoli care le ducea pâine la nevoiași. Iată și explicația pentru care brutăria și cafeneaua au luat acest nume, fiind în continuă dezvoltare, diversificând mereu gama de produse, dar păstrând tradiția și rădăcinile integre. „Am ales să facem pâine deoarece este un produs cu suflet, care hrănește suflete și care este practic o necesitate zilnică. Coacem preparate cu specific tradițional, însă conform ultimelor tendințe: avem pâine și cu făină integrală, plăcinte de foarte multe tipuri, conform sezonului”, ne povestesc antreprenorii.

Pandemia și antreprenoriatul

Cei doi soți povestesc că pandemia le-a dat un pic planurile peste cap, însă nu mai mult decât au făcut-o zecile de echipe de muncitori care s-au perindat pe la brutărie de când au decis renovarea. Planificau demult să redeschidă, însă firmele care au executat lucrările au avut întârzieri mari. „Am așteptat cuminți să se mai liniștească totul, ca să ne protejăm lucrătorii. Între timp am început testările la pâine, fiind un produs de strictă necesitate și am făcut deschiderea pentru cumpărare „to go”. Creditele nu așteaptă și, având și angajați, este imposibil să nu activezi. Desigur carantina își face simțit impactul, nu putem primi oaspeți în cafenea, însă cu multă răbdare vom trece și peste asta”, ne spune Elena, proprietara.

Cafenea în stil ETNO MODERN

Elemente naționale ne definesc ca popor, iar o brutărie asta trebuie să promoveze. Cei de la Marcu Bakery le-au introdus în designul localului, iar cei care intră în primul rând rămân frapați de local. Vitrina cu preparate este cea care îi cucerește ulterior, deoarece totul este proaspăt. Mai mult, totul se coace în fața oaspeților, la un cuptor mare care se află la vedere. „Saralii, învârtită cu brânză de oi, pâine de casă, învârtită cu halva, dar și pâinea sunt printre cele mai solicitate”, spune Constantin, proprietarul brutăriei.

Produse autentice, direct din cuptor

Au planuri multe, dar sunt cu picioarele pe pâmânt și muncesc cot la cot cu toți angajații. Dorm puțin, mai ales că, au învățat deja, cea mai bună pâine se coace dimineața devreme. Întrebați cum muncesc împreună și cum aplanează disensiunile, cei doi soți ne-au spus zâmbind: „Fără scântei este imposibil, dar principalul că „iese fum alb” – înseamnă că am obținut și rezultate. Ne consultăm, analizăm, până când ambii suntem de acord. Așteptăm acum cel mai mult să treacă toată nevoia cu Covid-19 și să ne permită să primim oaspeți în cafenea. Vrem ca oamenii să se bucure de atmosfera din local și părinții să savureze cafeaua liniștit, până când copiii se joacă în zona de distracție. În rest, avem pentru toți plăcinte direct scoase din cuptor și pâinică proaspătă, dar și câte o surpriză dulce”, ne-au declarat proprietarii Marcu Bakery de la Peresecina.

Foto: Marcu Bakery