Trei zile de evenimente și activități interactive cu ocazia primei aniversări. Centru de dezvoltare a industriilor creative din țara noastră Artcor marchează primul an de activitate și a dat startul unui maraton de activități educaționale și de promovare a industriilor creative. Desfășurate online, în perioada 3-5 iunie, în condiții de siguranță și la îndemâna oricărui doritor, acestea includ discuții, expoziții, workshop-uri tematice și vor culmina cu un concert susținut de formațiile „Cuibul” „Zdob și Zdub”, comunitatea „Modular” și dj-ul Andrew Rayel.

După un an de activitate, Artcor rămâne a fi singura platformă dedicată industriilor serviciilor creative din țară care oferă membrilor comunității oportunități de socializare, schimb de idei și colaborare. Artcor este rezultatul parteneriatului public-privat în valoare de peste 15 milioane de lei, creat prin contribuția comună a partenerilor strategici USAID, Suedia și UK aid, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR). Din acest considerent, partenerii sunt cei care i-au felicitat primii.

Scott Hocklander, șef al Misiunii USAID Moldova: „Artcor oferă o platformă pentru sectorul creativ din Moldova pentru a replica dezvoltarea uimitoare a industriei TIC, prin accelerarea startup-urilor, generarea exporturilor și oferirea oportunităților de angajare bine plătite – toate acestea fiind motive convingătoare ca moldovenii să rămână acasă. Peste 13.000 de tineri lucrează în prezent în domeniul media și al serviciilor creative din Moldova. USAID sprijină dezvoltarea industriilor creative din 2017, ajutând sectorul să creeze mai multe locuri de muncă, să stimuleze oportunități și să-și păstreze talentele.”

Artcor este o platformă de comunicare potrivită profesioniștilor din domeniul creativ, care oferă spații de co-working și oportunități de învățare, networking și posibilitatea de a crește competențele necesare pieței locale și internaționale, și pentru a combate migrația tinerilor talentați.  Artcor este situat în campusul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, având circa 1.000 de metri pătrați, atât în sediul universității, precum și în curtea acestuia.

Anna Lyberg, ambasadoare a Suediei în Republica Moldova: Recunosc că sunt încântată de faptul că Suedia susține această inițiativă emblematică, care alimentează potențialul creativ al tinerilor specialiști și aduce plus valoare imaginii Republicii Moldova pe plan internațional. Ca orice altă industrie în curs de dezvoltare, industriile creative din Moldova au nevoie de competențe pentru dezvoltarea abilităților creative, ceea ce este posibil în cadrul ofertei educaționale alternative Artcor School, care apropo s-a adaptat situației pandemice și oferă cursuri online”

Centrul Artcor dezvoltă programe și activități educaționale pentru comunitate și antreprenori, găzduind și evenimente dedicate în mod special industriilor creative, dar și altor domenii. Pe parcursul anului, a organizat peste 100 de activități, la care au participat mai mult de 10.000 de persoane.

Steven Fisher, ambasador al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Republica Moldova: Artcor oferă tinerilor oportunități multiple pentru a-și explora creativitatea, oferind stagii, oportunități educaționale, acces la facilități de înregistrare audio și alimentând rețele. Centrul Artcor găzduiește cele mai mari talente și minți creative din Moldova, care constituie coloana vertebrală a ecosistemului creativ emergent al Moldovei și acționează ca o punte către piețele creative globale.”

În prima zi de evenimente, Artcor și-a făcut cunoscută echipa care a stat la baza succeselor sale și care a pus umărul pentru dezvoltarea industriilor creative din Moldova. Ca o continuare firească, a urmat și prezentarea sectorului creativ din țară, a potențialului mare al acestuia raportat la nivel global, provocările cu care se confruntă, dar și oportunitățile pe care le oferă.

Viorica Cerbușca, director, Centrul Artcor: „Artcor înseamnă o casă a industriilor, o școală, o comunitate, un spațiu creativ. Artcor înseamnă antreprenoriat, startup-uri. Dar, totodată, Artcor nu ar însemna nimic fără oameni. Doar alături de o echipă implicată am reușit să organizăm zeci de cursuri, activități și evenimente dedicate industriilor creative și vom continua să venim cu proiecte interesante pentru a susține oamenii talentați din acest sector.”

Ulterior, Artcor a organizat o discuție cu alți reprezentanți strategici a industriilor creative despre oportunitățile de creștere ale acestora și politicile pe care ar trebui să le implementeze statul pentru consolidarea ecosistemului.

Vasile Braga, director executiv, Asociația Companiilor de Creație: „Este important să facem mai multe produse pentru consumatori și nu servicii pentru bussiness-uri și să cunoaștem mai multe piețe de desfacere, unde putem ajunge, pentru că piața noastra este prea mică pentru dezvoltarea industriilor creative.”

Activitățile primei zile s-au finalizat cu un concert, susținut de mentorul Artcor în domeniul producției de muzică și design de sunet, compozitorul Elias Tadeus.

Evenimentele dedicate aniversării vor continua astăzi, 4 iunie, începând cu ora 13.30. Acestea vor include o expoziție VR, un workshop de artă grafică și unul de animație 2D, dar și două paneluri de discuții, ce țin de antreprenoriat și educație. Pauzele dintre activități vor fi animate de muzicienii comunității POT.

Pe 5 iunie, începând cu ora 14.30, publicul va putea participa la un tur virtual al Centrulului. Ulterior, va urma o discuție cu arhitecul spațiului inspirațional, care găzduiește Artcor – Maxim Calujac, o discuție cu rezidenții Centrului, dar și o trecere în revistă a celor mai memorabile evenimente Artcor. La ora 20.00, aniversarea se va încheia cu un concert de excepție a trupelor „Cuibul” și„ Zdob și Zdub”, dar și cu performance-urile electronice, susținute de comunitatea „Modular” și renumitul dj, rezident al Artcor – Andrew Rayel.

Evenimentele pot fi urmărite online pe pagina de Facebook a centrului Artcor.

Artcor este administrat de Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR) și susținut de partenerul strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID, Suedia și UK aid.

 

Distribuie articolul: