A mânca emoțional înseamnă a mânca din plictiseală, de singurătate, când te copleșesc emoțiile, când aștepți o veste mare, când te-a supărat cineva, ori când ești dezamăgit/ă de tine. Și lista poate continua la nesfârșit. Toate acestea îți sună cunoscut? Atunci acest articol este pentru tine!

Așadar, iată-ne față în față cu mâncatul nostru emoțional: ce mâncăm de fapt când facem excese alimentare?

  • Ne mâncăm emoțiile – atunci când nu putem face față grijilor, tristeților și durerilor, apelăm la mâncare ca la pansament. Este o soluție de moment, ce funcționează fără greș.
  • Ne mâncăm greșelile – știai că rușinea este cea mai joasă emoție dintre câte există? Când vrei să te faci una cu pâmântul, când nu ieși în lume din cauza siluetei tale imperfecte, când soțul sau iubitul tău îți face apropouri care te fac să te simți de rahat, atunci îți mănânci nereușitele. Este ca un cerc vicios din care este extrem de greu de ieșit fără ajutor sau fără să te înțelegi în profunzime.
  • Ne mâncăm speranțele spulberate – alături de greșelile pentru care ne tot autobicium, stau și oportunitățile de care nu am știut să profităm. Da, viața nu e aproape niciodată ideală, dar noi preferăm să înghițim tot ce nu a mers vreodată perfect în viețile noastre, și drept urmare, devenim și supraponderali, și triști.
  • Ne mâncăm trecutul – știai că durerea psihologică nu poate exista dacă ne eliberăm de trecut? Ne eliberăm dacă înțelegem că tot răul de cândva trebuie să rămână acolo în trecut, și că fiecare zi este o șansă de a face lucrurile mai bine pentru noi și pentru cei apropiați. Ce-ar fi chiar să ne acordăm aceste șanse? Să ne oferim noi înșine o mie de șanse, dacă vor fi necesare, doar o facem pentru noi, pentru binele nostru!
  • Mâncăm stres – când mâncăm inconștienți, cu ochii în calculatoare sau TV-uri, distrați/e, ocupați/e și grăbiți/e, nu ne hrănim cu adevărat. Un om echilibrat mânâncă în tihnă, și cu ochii, și cu nasul, nu doar cu papilele gustative. Ne hrănim cu culorile fructelor și legumelor, cu arome, cu grija de sine și prin conexiunea cu sinele. În schimb, când suntem stresați, mâncăm pe repede înainte mult și nici nu știm când am ras tot din farfurie, fără ca să primim vreo plăcere din proces. Și uite așa ne mâncăm stresul!
  • Trebuie s-o spun și pe asta: ne mâncăm perfecționismul. Dacă am încălcat un pic dieta, apoi gata: rup frigiderul! Și așa continuă la nesfărșit lanțul slăbiciunilor. Crede-mă, mai sănătos și constructiv este să nu te bicuiești pentru excesele alimentare, să nu continui să bagi mâncare în tine cu forța, doar pentru că azi ai greșit în regim, căci altfel acel cheat day devine universal, bulemic și autidistructiv. Este înțelept să conștientizezi că ai greșit, să te scuturi, să te ridici și să nu-ți mai ceri să fii perfect/ă. Mai bine fii consecvent/ă și hotărât/ă să îmbunătățești lucrurile ușurel, pas cu pas.

Acum că știi ce mâncăm de fapt atunci când facem excese alimentare, află că soluția este în înțelegere: să ne descoperim emoțiile, ca niște copii curioși, să le înțelegem izvorul, manifestarea și să dăm dovadă de bunătate față de noi înșine, iar carul se va urni din loc. Îți promit eu!

Distribuie articolul: