Luni, 26 aprilie, mămicile din Căușeni au ieșit în fața Consiliului raional pentru a cere autorităților redeschiderea școlilor cu prezența fizică a copiilor în bănci, scrie studio-l. Femeile au înaintat încă de săptămâna trecută petițiile, iar acum au decis să le reamintească oficialilor revendicările și au venit la protest chiar și cu statistici care demonstrează că numărul de infectări de COVID în raion au scăzut.

„Au vrut să ne convingă pe moment că la noi cea mai mare problemă este școala, acolo cel mai mult se infectează, dar cred că domnul președinte al raionului și domnul Cazacioc nu au ieșit în stradă să vadă ce se întâmplă și câtă populație este în oraș. Cred că totuși problema nu este în școală și copiii în ziua de azi (învățând online) suferă mult mai mult. Domnul Cazacioc la ședința trecută ne-a recomandat să urmărim paginile oficiale și chiar le-am urmărit, am tipărit și foile ca dovadă și am văzut că sunt cazuri, dar săptămâna aceasta au fost confirmate doar 30 de cazuri, deci doar 30 de cazuri pe raion din întreaga populație de 82.000 de locuitori… Eu totuși cred că starea psihologică a copiilor noștri este mult mai afectată în așa condiții decât cum susțin ei, din cauza COVID.”, a spus o participantă la protest.

Femeile afirmă că nu mai pot sta cu cei mici acasă și că picii suferă de dureri de cap și chiar au probleme și cu vederea.

„Am văzut că nu sunt schimbări de la ultimul protest și ne dorim foarte mult ca copii să iasă la școală, măcar trei, patru zile până la vacanță, pentru că în ritmul acesta vine vara, dar copiii sunt suprasolicitați, epuizați și foarte dornici de a se duce la școală. Sperăm din tot sufletul să fie ceva schimbări, altfel cred că protestul o să ia amploare”, a mărturisit, o tânără mămică.

„Am doi copii de școală și am vrea foarte mult să frecventeze fizic orele, pentru că stau în fața calculatorului și își strică vederea și nu reușesc ambii să-și facă temele pentru acasă de pe același telefon”, a afirmat protestanta.

„Copiii sunt supraîncărcați, fetița mereu se plânge pe dureri de cap când termină orele și foarte mult aș vrea ca să se întoarcă la școală”, a spus participanta la protest.

În timpul protestului acestea au decis să sune la linia verde de la Ministerul Sănătății și cel al Educației și să spună de problemele cu care se confruntă, cerând ajutorul lor, însă până când nu au primit niciun răspuns.

După ce au stat câteva minute în fața executivului raional, mămicile au urcat la etajul doi al Consiliului și au discutat cu Președintele raionului, Nicolae Gorban, prezentând toate datele colectate de ele timp de o săptămână. Însă Nicolae Gorban nu a dat niciun răspuns afirmativ: „Trebuie să așteptăm să scadă rata de îmbolnăviri în orașul Căușeni”.

Reamintim că protestul mămicilor din Căușeni a început încă de săptămâna trecută când acestea au cerut autorităților redeschiderea unităților școlare din tot raionul, pentru elevii claselor primare și pentru absolvenți.

Urmăriți întreg reportajul în video de mai jos:

Autor: Micaela Nemîchin, reporteră ea.md

Distribuie articolul: