Pentru marea majoritate dintre noi, mama este cea mai dragă ființă: cea care este gata să-și sacrifice timpul, cariera, sănătatea pentru a ne aduce pe lume și a ne oferi o imensă dragoste necondiționată. Dar există și altfel de mame: cele care se vor în centrul atenției, sau tind să fie supraprotectoare și definesc un profil de mamă toxică. Da, mamele toxice există. Îți propunem să vezi în acest articol care sunt caracteristicile definitorii ale acestora și cum să recunoști dacă tu însăți ești una dintre ele.

Dacă ar fi să mă gândesc la definirea unui profil toxic, ultima persoană care mi-ar veni în minte ar fi mama. Adevărul este că există și mame toxice, așa cum există copii, prieteni, parteneri toxici.

Psihologa spaniolă Irene López Assor definește mamele toxice ca „mame care au viziune negativă asupra lumii. Tind să fie mame foarte distructive, victimizatoare, posesive și dominante”. Specialista definește 8 caracteristici ale profilului unei mame toxice:

Mame cu stima de sine scăzută

Prima caracteristică a unei mame toxice este că, de cele mai multe ori, manifestă o lipsă clară de respect propriu și încredere în sine. Relația cu copiii este folosită ca o modalitate de a-și masca neajunsurile și nevoile. Fraze precum: „nu sunt capabilă”, „nu pot face”, „nu îmi reușește” sunt foarte recurente în manifestarea acestor mame. Invocând motivul că nu merită atributive pozitive, acestea pasează responsabilitatea propriilor așteptări pe copii.

Mame prea „controlatoare”

Mama toxică este și o persoană cu nevoia de a controla fiecare aspect al vieții, printre care se regăsește și viața copilului. Exercită acest control sub premisa iubirii, folosind motto-ul: „dragostea justifică orice”. Fraze de genul: „nu face asta”, „nu cred că ți se potrivește” sunt folosite cu frecvență. Exercitarea acestui control este modul său de a-și exprima dragostea și afecțiunea, așa că îl vede ca pe ceva pozitiv și necesar în relația cu copilul.

Mame care își folosesc copiii pentru a-și îndeplini visele

Folosirea copiilor ca mijloc de a atinge scopuri sau dorințe neîndeplinite în viața proprie este un alt criteriu determinant al mamei toxice. De obicei folosesc expresii ca: „nu vreau să faci aceleași greșeli pe care le-am făcut eu”, „vreau să continui ceea ce nu am putut”

Mame manipulatoare

Acest tip de mame folosesc manipularea pentru a-și atinge obiectivele. Foarte frecvent recurg la șantaj emoțional, invocă boli sau afecțiuni atunci când simt că pierd controlul asupra copilului. Mamele manipulatoare percep încercarea copiilor de a deveni independenți ca pe o jignire, simțindu-se îndepărtate și respinse. Astfel, copilul confruntat cu posibilitatea de a-și face mama să sufere, încearcă să-și schimbe comportamentul, sau ascunde anumite lucruri.

Mamele care își doresc să fie în centrul atenției

Acest comportament se manifestă în formă mixtă. Pe de o parte, ele își încurajează copiii să reușească în ceea ce fac și să obțină realizări. Pe de altă parte nu vor ca ei să o depășească, iar mama să nu mai fie în centrul atenției. Prin urmare, copiii recepționează un mesaj confuz.

Mame excesiv de autoritare

Mamele excesiv de autoritare sunt cele care își impun criteriile și cred că totul trebuie văzut/făcut în funcție de asta. Ele nu admit păreri diferite de ale lor, considerând că opinia lor este cea corectă și trebuie să fie valabilă inclusiv pentru copii.

Mame geloase

Atunci când copilul (chiar adult fiind) stabilește relații de prietenie sau de cuplu, mama încearcă să le distrugă și să le boicoteze din cauza geloziei pe care o simte. Crede cu tărie că este singura demnă de timpul și dragostea copilului ei și, prin urmare, nimeni nu este suficient de bun. Are convingerea că este singura „stăpână” a inimii propriului copil.

Mame narcisiste

Acestea se comportă în mod despotic și tiranic cu propriii copii. Au impresia că tot ceea ce este copilul, tot ce a făcut în viața lui, este datorită lor. De cele mai multe ori au o poziție egoistă și narcisistă. Cred că totul se învârte în jurul lor. Iar pentru faptul că a născut și îngrijit copilul, acesta trebuie să fie în slujba ei pentru totdeauna. Acest tip de comportament abordat de mamă nu face altceva decât să submineze stima de sine a copiilor. Acești copii cresc neîncrezuți în forțele proprii pentru că mama le amintește frecvent că fără ea ei nu reprezintă nimic și nu au nicio valoare.

Comportamentele mamelor toxice se datorează anumitor trăsături ale personalității care pot fi ameliorate, demarând un proces intern de schimbare continuă. Psihologii susțin că la baza acestor stiluri educaționale există, aproape întotdeauna, o mare nesiguranță. Acestea sunt o modalitate de a se afirma și de a câștiga siguranță. Totodată, viziunea negativă pe care o au mamele toxice asupra lumii e distructivă și nu ajută la dezvoltarea personală a copiilor.

Cum să nu fii o mamă toxică?

Primul pas este să conștientizezi situația, să analizezi la rece și să depui efort pentru a face schimbări în comportament. Este bine să încerci să schimbi modul în care relaționezi cu copilul tău. Încearcă să ai mai mult autocontrol, să-ți îmbunătățești abilitățile sociale și să ai o mai bună comunicare asertivă, în loc de una agresivă.

Recomandări

  • Nu concura cu copilul tău;
  • Nu trebuie să deții controlul asupra tuturor;
  • Șantajul emoțional nu este o soluție bună;
  • Să asculți, nu doar să auzi;
  • Fii mai flexibilă;
  • Fii autocritică.

În rezultat, te vei bucura mai mult de viață. Astfel copiii, dar și alți oameni din mediul tău familial și social vor fi mai aproape de tine.

Sursa: abc.es

Foto: Pixabay.com

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: