Festivalul tehnologic Maker Faire, organizat în California, va avea o „replică” frumoasă în Republica Moldova. Pe 28 mai, creatori iscusiți din diverse domenii sunt invitați la Chișinău Mini Maker Faire - cel mai mare festival tehnologic din țară.

Maker Faire este un festival tehnologic, care promovează creatorii din orice domeniu, începând cu știința și ingineria și, finisând cu IT-ul și meșteșugăritul. Primul eveniment de acest gen a fost organizat în California, în anul 2012, iar anul acesta, Maker Faire ajunge și în Moldova. Pe 28 mai, va avea loc cel mai mare festival tehnologic – Chișinău Mini Maker Faire.

Cine este un maker și ce fel de proiecte sunt corespunzătoare pentru a participa la un Maker Faire?

Toți cei care sunt pasionați de a face lucruri ce implică tehnologia aplicată în orice domeniu/ Makerii se pot înscrie până la data de 30 aprilie.

Categorii de makeri ce pot participa la Maker Faire:

  • Makeri – persoane cu proiecte proprii pentru expoziție. Aceștia pot fi din domenii precum inginerie, știință, artă, meșteșug.
  • Makeri comerciali – persoane sau companii care vor să vândă produse artizanale, producători de kit-uri tehnologice și chiar concesionari de produse alimentare.
  • Facilitatori la workshop-uri sau masterclass-uri ce țin de electronică, boarduri programabile, ateliere pentru copii. Persoane ce optează pentru facilitarea la ateliere, lecții sau discuții la panel.

Acest eveniment este organizat de Atelier 99 – primul MakerSpace din Moldova, un spațiu colaborativ dotat cu instrumente de prototipare pentru ingineri, designeri, artiști, arhitecți, și toți cei interesați de tehnologie.

La prima ediție a festivalului Chișinău Mini Maker Faire va fi pregătită zonă de expoziție cu proiecte tehnologice, zonă de workshop-uri, zonă de masterclass-uri, prezentări din partea mai multor  speakeri din Moldova, cât și de peste hotare.

Scopul festivalului este ca fiecare vizitator să se simtă maker și să experimenteze direct procesul de creare a unor obiecte sau funcționarea unor tehnologii.

Acest eveniment este organizat cu sprijinul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Sida – Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională.