Reîntoarcerea copiilor la școală este o urgență, după luni de restricții impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus, conform unei decizii ONU. Însă având în vedere că virusul încă face ravagii în părți din Statele Unite, iar incidența infectărilor crește în state precum Coreea de Sud, Franța, Spania și Marea Britanie, autoritățile medicale îndeamnă la prudență. Guvernele adoptă diferite strategii pentru noul an școlar, în funcție de câte infecții se înregistrează, starea sistemelor de sănătate publică și considerente politice.

Statele Unite ale Americii

În SUA, unde sistemul de educație de la grădiniță la clasa a XII-a este în mare parte responsabilitatea statelor și a districtelor locale școlare, președintele Donald Trump și secretarul pe Educație au cerut școlilor să se redeschidă pentru orele cu prezența fizică a elevilor. Însă a existat o dezbatere publică aprinsă privind decizia de a trimite elevii înapoi în clase, în special în comunitățile cu multe cazuri noi pe zi. Astfel încât planurile de redeschidere variază la nivelul țării.

Marea parte a celor mai mari districte urbane încep anul de la distanță, după o creștere accentuată a cazurilor de infectare. Însă alte districte plănuiesc să ofere ore față în față în cel puțin o parte a timpului. Unele au fost nevoite să instituie carantina în săli de clasă sau să închidă școli întregi, din cauza răspândiri infecțiilor de COVID-19.

Africa

Doar șase state africane și-au redeschis complet școlile. În Africa de Sud, elevii fiecărei clase au început să se reîntoarcă pe rând la ore săptămâna aceasta. Este a doua oară când școlile se redeschid, după ce prima încercare a dus la noi infectări și închiderea unor unități. Pe măsură ce cazurile noi de COVID-19 scad, guvernul a spus că toate clasele ar trebui să se întoarcă în școli până luni. Guvernul sud-african le-a permis părinților care nu vor să-și ducă copiii înapoi la școală să aplice pentru școlirea de la domiciliu.

Kenya și-a închis școlile pentru restul anului. În Uganda, guvernul cumpără radiouri pentru învățarea de la distanță în sate unde sunt familii vulnerabile.

Japonia

Unele școli din Japonia se redeschid luni, după o vacanță de vară mai scurtă ca de obicei, astfel încât să recupereze orele pierdute din cauza pandemiei. La o școală primară din Tokyo, copiii care poartă mască au ținut o ceremonie de deschidere în clase, în locul sălilor de sport, pentru a menține o distanțare socială mai bună.

China

În ultima lună, 208 milioane de elevi chinezi, sau aproximativ 75% din totalul elevilor la nivel național s-au întors la clasă, mulți pe un tip de orar decalat. Restul sunt așteptați să se întoarcă până la 1 septembrie.

Filipine

Filipine a amânat în mod repetat redeschiderea școlilor, care sunt programate acum să înceapă pe 5 octombrie. Chiar și atunci, doar clasele cu învățare de la distanță vor fi permise. Președintele Rodrigo Duterte a spus că orele cu prezența fizică ar trebui să se reia doar atunci când un vaccin COVID-19 este disponibil.

Asia de Sud și de Sud-Est

Școlile rămân închise în India, Nepal și Bangladesh. În Sri Lanka, unde guvernul spune că virusul a fost izolat la două focare, școlilor li s-au permis să se deschidă parțial în această lună pentru câteva clase, urmând să fie verificate de guvern la scurtă vreme după.Școlile din Cambodgia rămân închise, în vreme ce cele din Thailanda și Malaezia s-au redeschis în iulie și august. Școlile indoneziene s-au redeschis în iulie, cu o capacitate redusă la jumătate în clase și orar limitat.

Franța

Francezii își trimit cei 12,9 milioane de elevi înapoi în clase, marți, în ciuda unei creșteri bruște, în ultimele săptămâni, a infecțiilor. Guvernul președintelui Emmanuel Macron vrea să reducă inegalitățile pentru copiii care au fost afectați de carantină și să permită mai multor părinți să se întoarcă la muncă.

Toți profesorii, elevii din gimnaziu și liceu vor trebui să poarte măști toată ziua, iar școlile vor avea coridoare cu sens unic și adunări limitate. Cantinele se vor redeschide pentru a ajuta copiii care se bazează pe mesele calde subvenționate de stat. Regiunea Parisului oferă laptopuri gratuite în cazul copiilor care sunt trimiși în carantină.

Germania

Majoritatea elevilor germani sunt deja în școli, iar cel puțin 41 din cele 825 de școli ale Berlinului au raportat cazuri de infectare cu Sars-CoV-2. Mii de elevi au fost puși în carantină la nivelul întregii țări, după ce au apărut focare pe care unii doctori le atribuie adunărilor în familie și călătoriilor în timpul vacanței de vară. Însă Germania este determinată să nu închidă din nou școlile, așa că trimit câte un copil sau câte o clasă în carantină. Masca și alte reguli variază în funcție de land.

În Berlin, copiii își pot da jos măștile în timpul orelor, în vreme ce alte regiuni impun purtarea tot timpul. Guvernul german spune că menținerea școlilor deschise este mai importantă decât aducerea fanilor înapoi pe stadioane sau permiterea mulțimilor să participe la concerte.

Te-ar putea interesa și: Reguli pe care le vor respecta elevii și dascălii de la 1 septembrie, în școli

Marea Britanie

Majoritatea celor 11 milioane de elevi britanici nu au mai văzut o clasă din martie, însă copiii vor începe școala, în Anglia, de pe 4 septembrie. Premierul britanic Boris Johnson a catalogat redeschiderea școlilor ca o “datorie morală”, iar guvernul său chiar a amenințat cu amenzi părinții care își țin copiii acasă. Printre măsurile puse la punct se numără instalațiile de spălare a mâinilor și decalarea orelor de începere și a pauzelor de prânz, însă măștile nu sunt necesare în general.

Unele licee se gândesc la un mix hibrid de ore ținute în persoană și online, însă scopul este întoarcerea fizică la școală.Marea Britanie are mai mult de 41.500 de decese din cauza virusului, cel mai mare bilanț confirmat în acest sens din Europa. Guvernul Johnson a fost criticat puternic pentru modul în care a gestionat pandemia.

Spania

În mijlocul noilor infectări, fricilor crescute ale părinților și a criticilor din partea sindicatelor de profesori, oficialii spanioli își adaptează planurile înainte de deschiderea școlilor pe 4 septembrie. Executivul angajează 11.000 de profesori suplimentari, construiește clase improvizate în curtea școlii pentru a căpăta spațiu și a crea “bule” de elevi cărora le este permis să interacționeze între ei, dar nu cu cei din afară.

Autoritățile se confruntă cu presiunea adăugată de cererea pentru reactivarea economiei, având în vedere că statul are o rată relativ crescută de sărăcie în rândul copiilor. Organizația Salvați Copiii cere ca dispozitive electronice să fie distribuite familiilor dezavantajate. Sindicatele de profesori vor să facă grevă. Madrid plănuiește să țină clase cu prezență fizică pentru toți elevii sub 12 ani și un amestec de predare online și în clasă pentru cei mari.

Vezi și: Noi reguli: Copiii vor fi duși la școală sau grădiniță de una și aceeași persoană și vor fi luați acasă mai devreme

Statele nordice

Majoritatea școlilor au reluat orele săptămâna trecută în statele nordice, precum au făcut și la sfârșitul semestrului de primăvară, cu un consens general că dăunează mai mult copiilor să stea acasă, decât riscul de a-i trimite la școală. Suedia a pus la punct puține măsuri epidemiologice, în afara interdicției părinților de a mai intra în școli atunci când își duc copiii. Elevii de liceu din Danemarca chiar au protestat, după ce al doilea cel mai mare oraș din țară și-a închis școlile din cauza noilor infectări.

Sursa: AGORA