Mai puțin de o lună ne desparte de primăvară. Luna martie e perioada în care dăruim tuturor oamenilor dragi mărțișoare. Meșterițele care confecționează mărțișoare handmade își încep pregătirile încă din luna ianuarie, pentru a reuși să își suplinească stocurile cu modele disponibile. Cristina Doba este femeia care în timpul zilei muncește contabilă, iar după orele 17 își face timp pentru lumea pe care acum o are doar în două culori: alb și roșu.

Ea spune că toate lucrările ei sunt realizare cu multă dragoste și dăruire de sine. Noi am încercam să aflăm ce modele sunt solicitate în acest an și de unde găsește inspirație creatoarea mărțișoarelor. Cristina reușește să transforme orice bucată de lemn sau stofă într-o bijuterie care poate fi purtată în piept cu mândrie.

Cristina, pentru început aș vrea să ne spui dacă ai început a confecționa mărțișoarele pentru primăvara care vine?

Desigur,  încă din primele zile ale lunii ianuarie. Deja e tradițional în fiecare ianuarie, după sărbători, pășesc direct în febra lui Martie. Primăvara mea are de fapt nu 3, ci 4 luni, căci dacă ianuarie e mai lejer în privința comenzilor, atunci februarie e colorat doar în aceste două culori: alb și roșu.

Care sunt modelele pe care le propui în acest an?

Cam acceași colecție, poate cu puține modele modificate și adaptate cerințelor clienților, dar în linii generale, ca și în anii precedenți, vin cu mărțișoare decorative, care sunt destinate pentru a fi agățate în mașină, birouri, apartamente, balerine în rame cu citate și urări frumoase,  și deja mărțișoare de tip felicitări, cu broșă din lemn cu imagini tematice.

Ce solicitări mai deosebite poate ai avut în acest an ?

Deoarece suntem  la început de sezon, solicitările urmează încă să vină. Dar dacă să privesc retroactiv la cum am suplinit colecția în anii precedenți, atunci în top rămân cererile pentru mesajele personalizate pentru mame, surori, fiice, prietene, totuși luna martie rămâne a fi luna femeilor…

Cristina, de unde te inspiri ?

Primul mărțișor pe care l-am confectionat a fost pentru fiica mea la grădiniță, fiind inspirată tot de ea. Erau la ora de dans și eu mă gândeam la tema pe care o aveam de făcut pentru acasă și am ridicat ochii, am văzut cum făceau întinderile și încălzirea, m-am gândit deodată la două balerine, una albă și una roșie, cu fustițe vaporoase din fatin. Apoi au apărut  comenzile, respectiv și ideile. Care tot de la fiica, care de la cliente. După balerine, au urmat sirenele și zânele, personajele îndrăgite ale desenelor animate preferate de fetițe. Apoi inspirată fiind de unele citate din cărțile citite, m-am gândit că ar fi frumos ca aceste balerine să ofere  și  un  mesaj în casa în care aduc primăvara, și așa au apărut ramele cu balerine. Când am confecționat primul mesaj  de tip broșă, eram în căutarea unui model de împachetare mai diferit pentru el și aici inspirația a  venit iarăși sub forma citatelor, am modificat și micșorat un pic parametrii ramelor existente, creând conceptul de felicitare unde să fie agățat mărțișorul. Fără peliculă și plastic, doar hârtie, lemn și firul alb-roșu.

Cât timp îți ia să faci un mărțișor ?

În dependență de model.  Procesul cap-coadă pentru un set de balerine durează cam între 20 și 30 minute, ramele cu balerine și aplicații din flori de ceramică, cam la fel, 30 minute. Broșele mai puțin,  dar aici depind în totalitate de tipografie, deci mă strădui să dau comanda din timp, ca să le am pe stoc pe toate și clienții să poată primi anume modelul dorit.

Mărțisoare personalizate. Ce modele propui ?

Inițial au fost mărțișoarele pentru mame, pedagogi, educatori, prietene și surori. Apoi am încercat să fac câteva de probă pentru medici, farmaciști,  specialiștii în frumusețe, pentru iubitoarele de lectură, pentru profesorii de canto,  pentru cei de pictură, de dansuri, și au prins la public. La fel balerinele micuțe, principesele, păsările flamingo  pentru pentru fetițe, iar  pentru băieți mașinuțele, mingile de fotbal.

Care sunt de obicei cele mai solicitate mărțișoare?

În top rămân balerinele decorative. Au un farmec  și o eleganță aparte. Te vrăjesc de cum pui mâna pe ele. Sunt  atât de vaporoase și jucăușe și se pot păstra ca decor anul împrejur.

Cum află clienții despre tine?

Inițial de la târguri și iarmaroace. La început mergeam des ca să le poată vedea și pipăi cât mai multă lume, căci una e să vezi o poză și alta e să ai ocazia să le vezi în realitate. Mai târziu de pe rețelele de socializare. Din reportaje. De la alți clienți. De la cunoscuți, prieteni.

Care sunt prețurile în acest an și dacă diferă de prețul de anul trecut?

Prețurile au rămas aceleași, fără schimbări. În dependență de model și mărime, variază între 35 și 250 lei.

Vreau să ne spui ce muncești tu în timpul zilei și cum le reușești pe toate?

De la 8 la 17, activez ca operator contabil, deci timp pentru activitatea handmade îmi rămâne doar seara și în week-end. Cine a zis că le reușesc pe toate? Dacă aș putea adăuga încă vreo 4 ore la cele 24, poate da, aș reuși. Când lucrurile se fac cu pasiune și din pasiune, atunci găsești timp și inspirație. Iar “dacă dragoste nu e, nimic nu e…”

 

Distribuie articolul: