Președinta Maia Sandu, candidată pentru un nou mandat și care se va confrunta în turul doi al alegerilor cu Alexandr Stoianoglo, afirmă că procesul de creare a unei Curți Anticorupție nu a avansat până acum deoarece, până de curând, Consiliul Superior al Magistraților (CSM) nu a funcționat în componență completă. CSM este instituția responsabilă de numirea judecătorilor pentru viitoarea Curte Anticorupție.

Sandu subliniază că, de acum înainte, va insista ca procesul să fie accelerat, scrie tv8.md.

„Rolul acestei curți este mai important ca niciodată. Procesul a fost amânat la nesfârșit din cauza procedurii îndelungate de numire a membrilor CSM. Abia în septembrie dacă nu greșesc au fost numiți ultimii doi membri ai CSM, pentru că toți ceilalți care au depus dosarele la procedura de evaluare nu au reușit să treacă. Din cauza calității problematice a celor care voiau să ajungă în CSM și nu puteau trece de evaluare, s-a lungit procesul. Fără o majoritate în CSM această selecție nu putea să aibă loc”, a spus Maia Sandu în cadrul dezbaterilor de la postul public de televiziune.

„Acum există un număr suficient de membri în CSM și eu cred că Parlamentul trebuie să aprobe legea cât de curând și CSM să înceapă imediat să creeze această curte”, a adăugat președinta.

În martie 2023, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Argumentul șefei statului a fost că atât timp cât avem corupție în justiție, atât timp „eforturile noastre de combatere a corupției sunt în van”. Maia Sandu a subliniat că avem o situație „excepțională” în justiție și că există o „rezistență enormă” contra reformei, unii judecători încercând s-o blocheze.

Distribuie articolul: