Acum câteva săptămâni, președinta Maia Sandu i-a îndemnat pe copii să-i expedieze scrisori în care să-i povestească despre scriitorii preferați. Picii din țară și diasporă nu s-au lăsat așteptați prea mult și au răspuns. La adresa Președinției au ajuns peste 300 de scrisori.

Pe 3 martie, de Ziua Mondială a Scriitorilor, Maia Sandu a ținut să vină cu un mesaj pentru copiii care i-au expediat scrisori sau i-au transmis mesaje online, scrisori în care au povestit cine sunt autorii lor preferați.

„Prieteni, am primit peste 300 de scrisori și mesaje de la voi despre cărțile preferate. Scrisorile voastre au venit însoțite de desene, cu inimioare, cu floricele, chiar și fotografii. Și am reușit să citesc fiecare scrisoare în parte și să aflu despre cărțile voastre preferate, despre autorii voștri preferați”, a răspuns încântată președinta.

Astfel, aceasta i-a răspuns Federicăi, unei fetițe din Florești, pasionată de citit, care i-a transmis o listă lungă de autori preferați printre care Ion Creangă, Frații Grimm: „Te felicităm pentru dragostea ta pentru carte. Îți mulțumesc frumos pentru mărțișor”.

O altă scrisoare a venit tocmai din Marea Britanie, de la Nicoleta, de 8 ani, care i-a povestit despre adaptare și i-a transmis o fotografie: „Se pare că, când am fost la Londra, m-am întâlnit cu ea și cu mămica ei, la întâlnirile pe care le-am avut acolo cu diaspora”

Încă o scrisoare a venit de la Anya, o fetiță vorbitoare de limba rusă: „Ne-a povestit despre cărțile și poveștile Fraților Grimm, și cât de mult îi place să scrie scrisori, mai ales bunicii de la Cahul”

„M-am bucurat să aflu că mulți dintre scriitori mei preferați din copilărie, sunt și scriitorii preferați ai copiilor de astăzi… Alexandre Dumas, frații Grimm, Andersen, Victor Hugo, Agatha Christie și mulți alții. Bineînțeles, foarte mulți copii mi-au scris despre Harry Potter, pe care eu, din păcate încă nu l-am citit, dar promit să fac acest lucru”, a mai dezvăluit președinta.

Maia Sandu i-a asigurat pe copii că fiecare va primi un răspuns la scrisoare. „Ne vom strădui să răspundem tuturor răvașelor voastre”

„Mulțumesc pentru scrisori, dragi copii! Moldova citește. (…) De Ziua internațională a scriitorilor, pe care o marcăm pe 3 martie, aceștia se vor bucura să știe că mulți copii îi citesc și îi cunosc. Privesc încrezătoare în viitor – o generație de copii care citesc este o generație de adulți care vor construi aici o țară prosperă”

Vezi mesajul integral în video de mai jos:

Sursa: Facebook / Maia Sandu

Distribuie articolul: