Republica Moldova își respectă statutul de neutralitate, declară președinta țării, Maia Sandu. Șefa statului face apel la populație să nu se lase „manipulată” de discursul de la Tiraspol sau de cel al politicienilor pro-ruși de la Chișinău care susțin contrariul. Declarațiile au fost făcute de președinta Sandu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” cu Valentina Ursu, de la Vocea Basarabiei.

„Haideți să nu ne lăsăm manipulați de discursul din Transnistria, din partea politicienilor pro-ruși de la Chișinău sau de la Moscova. Moldova este neutră în continuare. Noi respectăm neutralitatea. Constituția noastră nu ne interzice să avem armată națională. Din potrivă. Aceasta este o prevedere constituțională – să avem armată dotată, care să poată să-și apere țara. Este datoria noastră. Faptul că armata nu este dotată nu este în favoarea noastră”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a reiterat că Republica Moldova este o țară pașnică și „așa va rămâne”. Potrivit ei, Chișinăul nu își propune să atace pe nimeni. Șefa statului declară că pledează pentru rezolvarea conflictului transnistrean „doar pe cale pașnică” și „doar pe cale diplomatică”.

„Riscurile deci nu sunt de la Chișinău. Nu Chișinăul a atacat o țară vecină, dar Moscova. Și în momentul în care Ucrainei i se întâmplă acest lucru, e firesc noi să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra. Doar că iată se găsesc personaje care încearcă să dezinformeze, să manipuleze”, a mai comunicat Sandu.

Referindu-se la războiul din Ucraina și riscurile pe care acesta îl comportă în adresa securității Republicii Moldova, președinta țării declară că riscurile rămân, în continuare, sporite.

„Acest război înseamnă riscuri de securitate pentru țara noastră. Ucraina luptă pentru independența ei, iar noi ne facem griji și pentru independența Republicii Moldova, pentru libertatea noastră. Iată că după 31 de ani ne pomenim cu un risc sporit de nerespectare a independenței și a suveranității țării noastre”, a mai spus șefa statului.

Amintim că Federația Rusă a invadat în dimineața zilei de 24 februarie Ucraina, provocând astfel un război la granița cu Republica Moldova.

Distribuie articolul: