Menținerea păcii în Republica Moldova reprezintă cea mai mare provocare din ultimii ani, afirmă președinta Maia Sandu. În contextul anunțului oficial privind candidatura sa pentru un nou mandat la alegerile prezidențiale din toamnă, șefa statului subliniază că integrarea europeană și menținerea păcii vor fi prioritățile sale de bază dacă va fi realeasă.

Maia Sandu susține că cea mai mare provocare cu care s-a confruntat în timpul mandatului său de președinte a fost invazia rusă împotriva Ucrainei, care a afectat semnificativ economia țării. Din această cauză, recunoaște șefa statului, avansarea mai multor programe naționale, precum „Satul European”, modernizarea sistemului de sănătate și a celui energetic, a fost încetinită, scrie moldova1.md.

„Da, și eu mi-aș fi dorit ca aceste programe să fi avansat mai repede, dar am avut multe probleme și cea mai mare provocare, cea mai mare nenorocire este acest război din Ucraina, care are costuri mari și pentru economia noastră. Dar calea pe care mergem este una corectă și îmi doresc să avansăm pe toate programele. (…) Cea mai importantă realizare a tuturor este că am reușit să menținem pacea și în continuare cea mai mare preocupare și grijă a noastră va fi ca să menținem pacea”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului, care și-a anunțat oficial intenția de a candida pentru un nou mandat la sfârșitul anului trecut, a subliniat că dorește să contribuie în continuare la procesul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Avem această oportunitate să ne mișcăm repede înainte. Eu îmi doresc să contribui la acest proiect național și o să depun toate eforturile, așa cum am făcut-o și până acum, ca să putem să punem țara la adăpost, să le putem asigura oamenilor pace în continuare și condiții bune de viață”, a adăugat președinta.

În ceea ce privește referendumul privind aderarea la UE, inițiat în decembrie 2023, Maia Sandu susține că acesta va reconfirma eforturile guvernării. „Este important ca cetățenii să își spună cuvântul”, a declarat președinta, subliniind că „toate statele UE au spus că sunt deschise să primească țara noastră în familia europeană”.

Reamintim că, pe 20 octombrie, vor avea loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la UE. Oamenii își vor alege viitorul președinte al țării, pentru un mandat de patru ani.

Până în prezent, și-au anunțat intenția de a candida:

  • Maia Sandu, președinta în exercițiu a Republicii Moldova;
  • Vlad Filat, fost premier, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova;
  • Ion Chicu, fost prim-ministru, lider al Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei;
  • Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe;
  • Andrei Năstase, ex-ministru de Interne, fondatorul Platformei DA;
  • Renato Usatîi, fost primar de Bălți, liderul Partidului Nostru.
  • Alexandr Stoianoglo, fost procuror general.

Distribuie articolul: