Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a confirmat că persoanele cu permise de conducere emise în regiunea transnistreană și municipiul Bender nu au dreptul să conducă autovehicule.

Instituția a precizat că șoferii care dețin asemenea permise de conducere pot solicita echivalarea lor la normele naționale, după susținerea examenului pentru obținerea dreptului de a conduce, conform noilor prevederi ale legii, transmite newsmaker.md.

MAI face trimitere la Legea privind siguranța traficului rutier, care stipulează că dreptul de a conduce vehicule reprezintă un drept special de a conduce vehicule din anumite categorii și/sau subcategorii, conducătorul fiind obligat să-l dețină, prin dobândire și/sau recunoaștere în conformitate cu legislația națională și/sau tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Potrivit sursei citate, dreptul de a conduce vehicule se confirmă prin deținerea permisului de conducere, în care este indicată categoria sau subcategoria de vehicul pentru care se deține dreptul de a conduce, sau prin înregistrarea acestui drept în Sistemul informațional automatizat „Registrul de stat al conducătorilor de vehicule”, cu condiția că șoferul deține un act de identitate valabil pe numele său.

Ministerul Afacerilor Interne a subliniat, de asemenea, că Agenția Servicii Publice (ASP) este autoritatea responsabilă de organizarea și desfășurarea examenelor pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, de documentarea cu permis de conducere și de evidența centralizată a acestor documente. Astfel, examenele pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule se desfășoară în cadrul subdiviziunilor teritoriale ale ASP.

„Prin urmare, permisele de conducere eliberate în localitățile din stânga Nistrului și mun. Bender nu sunt supuse evidenței în Sistemul informațional automatizat „Registrul de stat al conducătorilor de vehicule” și nu sunt eliberate de către ASP, fapt care denotă că persoanele care dețin asemenea acte nu dispun de dreptul de a conduce vehicule”, a comunicat instituția.

MAI a precizat că, potrivit Codului contravențional, șoferii care sunt depistați la volan fără dreptul de a conduce riscă să fie îndepărtați de la conducerea vehiculului și să primească amendă de la 1.500 la 3.000 de lei.

Totodată, MAI a punctat că persoanele care dețin permise de conducere eliberate în localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender pot solicita echivalarea la normele naționale a dreptului de a conduce vehicule (înlocuirea permise moldovenești – NM). Acest lucru poate fi făcut după susținerea, în condițiile legislației naționale, a probelor teoretice și practice ale examenului la categoria/subcategoria solicitată.

Distribuie articolul: