Producătorii locali au început să comercializeze primii castraveți moldovenești. Despărțindu-se de prețurile din magazine, oamenii s-au înghesuit pentru a gusta din aceste produse autohtone. Producătorii subliniază că prețurile reflectă munca lor și costurile ridicate pe care le întâmpină, scrie tv8.

Sergiu Burchin cultivă castraveți de 13 ani la Dubăsarii Vechi, în raionul Criuleni. Sâmbătă, a adus în vânzare prima recoltă. Cu toate că clienții au venit în număr mare la taraba lui, generând o coadă, bărbatul s-a plâns de costurile ridicate ale producției de legume.

Prețul unui kilogram de castraveți este de 60 de lei, sumă pe care oamenii au fost dispuși să o scoată din buzunare. Totodată, producătorul spun că prețul va scădea în următoarea perioadă.

Prețurile sunt scumpe, dar castraveți buni acum e greu de găsit. 

„Suntem gata să plătim orice sumă, dar să mâncăm produse bune.

Ținând cont de faptul că totuși este destul de scump să produci la noi în țară, prețurile mi se par ok și îmi dau seama că nimeni nu va pune un preț excesiv de mare ca să nu poată vinde.

La târgul de produse locale de pe bulevardul Mircea cel Bătrân am întâlnit-o și pe Mariana, familia căreia cultivă verdețuri la Fălești. Aceasta nea povestit că părinții săi lucrează din greu pentru a-și câștiga bucata de pâine.

Nu e scumpă verdeața, începe cu 10 lei legătura, 15-20 spanacul, care-i mai mare și mai puțin avem. Ridichea la ce preț? 20.”

„Părinților mei le este foarte greu. Spre exemplu, verdeața asta, spanacul, salata și ridichea sunt semănate din luna ianuarie. Eu i-am ajutat, pentru că este foarte greu și trebuie să-i ajutăm. Și mai ales dacă e natural, îngrelează procesul creșterii. Profitul nu e mare, producătorii cred că sunt mai vulnerabili, nu e neapărat mare profitul, pentru că toți banii care se fac la târg se reinvestesc pe lucrători, pe semințe

Producătorii locali s-au bucurat azi de mulți vizitatori care au stat și la coadă doar pentru a-și putea cumpăra produse autentice și sănătoase.

 

Distribuie articolul: