Deja din octombrie, doctorii care fac ture de noapte vor primi salarii mai mari, iar durata unei gărzi va fi redusă la opt ore cuprinse în intervalul 22:00 – 6:00. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri. În această categorie se înscriu, printre altele, medicii de la urgențe, infirmierele și asistentele medicale, notează AGORA.md.

Potrivit proiectului aprobat, plata suplimentului pentru munca de noapte se va achita pentru orele efectiv lucrate, suplimentul fiind stabilit în sumă fixă pentru opt ore de muncă. Valoarea sporului va depinde de complexitatea activității, profilul medical, dar și de categoria/nivelul instituției în care activează angajații. Astfel, medicii din instituțiile republicane și municipale vor primi suplimente mai mari decât cei din spitalele raionale.

Cele mai mari sporuri vor primi medicii anesteziologi, de la terapie intensivă și reanimare – 1.000 de lei. Aceiași medici din spitalele raionale vor primi cu 300 de lei mai puțin pentru o tură de noapte, adică 700 de lei. Cele mai mici sporuri pentru turele de noapte – 190 de lei – vor fi ridicate de personalul medical inferior de la terapie, pediatrie, boli infecțioase, ftiziopneumologie și alte specialități.

Calculele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că majorarea suplimentului va genera cheltuieli de 339 de milioane de lei anual. Potrivit autorităților, banii au fost deja identificați și vor fi alocați din fondurile obligatorii de asistență medicală.

În prezent medicii din Moldova lucrează în gărzi care pot dura între 24 și 72 de ore.

Sursa: AGORA.md.

Distribuie articolul: