Celebrul dirijor și violonist, Nicolae Botgros, împlinește astăzi onorabila vârstă de 68 de ani. Maestrul a fost felicitat încă la primele ore ale dimineții de către fiul său, Corneliu Botgros.

Corneliu Botgros a fost printre primii care l-au felicitat pe maestrul Botgros prin intermediul rețelelor sociale. Acesta a publicat o fotografie și i-a adus părintelui său calde urări de La mulți ani:

„La mulți ani Tată! Dumnezeu să te aibă în paza Lui. Noi te iubim și îți vom fi alături mereu! Să ne bucuri încă o sută de ani cu talentul și prezența Ta. La mulți ani!!”

Directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei naționale de muzică populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros, s-a născut într-o familie de lăutari în anu 1953, în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul. Maestrul a studiat la Școala de Arte din Soroca și la Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineț. A urmat „Joc”, iar în 1973 a devenit violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii de Stat din Chișinău (în prezent – Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”). În 1978 a devenit director artistic și prim-violonist la „Lăutarii”, relatează moldpres.

În 1982, Nicolae Botgros a fost distins cu titlul Artist Emerit, iar în 1988 cu cel de Artist al Poporului, în 1993 fiind decorat cu „Ordinul Republicii”.

În 2014 i s-a conferit Ordinul „Meritul Cultural” al României, în grad de comandor. În 2002, postul de Televiziune „România Internațional” l-a declarat pe Nicolae Botgros drept dirijorul celei mai bune orchestre din întreg spațiul românesc. Printr-o hotărâre de Guvern din 2014, numele lui Nicolae Botgros îl poartă Școala de Arte din Soroca, unde maestrul a învățat în anii 1968-1972.

Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de țări europene, în SUA, Australia, Noua Zeelandă, precum și în toate țările din spațiul ex-sovietic. De-a lungul activității sale, a acompaniat sute de interpreți din R. Moldova și România: Nicolae Sulac, Zinaida Julea, Lidia Bejenaru, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca, Irina Loghin ș.a., cu care a înregistrat peste 200 de CD-uri.

La mulți ani, Maestre!