Luni, 28 martie a fost găsită o mină plutind în derivă, în Marea Neagră. Astfel, forțele Navale Române au publicat imagini de la acțiunea de distrugere a minei găsite în marea Neagră, la circa 70 de kilometri de Capu Midia. Mina a fost distrusă prin explozie. 

O navă a Forțelor Navale Române, la bordul căreia era un echipaj de scafandri special antrenați pentru astfel de misiuni, a reușit să neutralizeze mina după o acțiune care a durat șase ore.

Echipajul puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a intervenit pentru neutralizarea minei. Ei au identificat tipul de mină și a fost stabilită procedura de distrugere. Distrugerea constat în montarea unei încărcături explozive pe mină de către scafandrii EOD și detonarea de la distanță, potrivit Forțelor Navale.

Mina conţinea circa 20 kg de TNT

Comandantul puitorului de mine şi plase care a participat, luni, la neutralizarea minei marine observată în largul Mării Negre, căpitan comandor Daniel Gheorma, a declarat că mina era de provenienţă ucraineană iar misiunea efectuată a fost cu un grad ridicat de risc.

Mina marină conţinea circa 20 de kilograme de trinitrotoluen.

„La ajungerea în raion, mina a fost identificată, clasificată ca fiind de provenienţă ucraineană, din stocul operativ al Forţelor Navale Ucrainene, revitalizată în anul 2020. Ea este o mină folosită în raioane cu adâncime de până la 50 de metri, cu o încărcătură TNT în jur de 20 de kilograme. Misiunea a fost una cu grad ridicat de risc, având în vedere că este pentru prima oară când executăm o activitate de distrugere a unei mine reale. S-a desfăşurat în siguranţă, tot timpul am avut în atenţie ca grupa scafandrilor deminori să fie în siguranţă şi să desfăşoare activităţi astfel încât să nu periclităm viaţa militarilor români”, a declarat Daniel Gheorma la sosirea navei militare de la intervenţie în portul militar Constanţa, potrivit Agerpres.

Sursa: Digi24 

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: