Penisul bărbaților a crescut rapid în lungime în ultimii 30 de ani, potrivit unui nou studiu care îi îngrijorează pe experți.

O analiză realizată de cercetătorii de la Universitatea Stanford a constatat că penisul mediu în erecție a crescut cu 25% în lungime din 1992 până în 2021.

Deși poate părea dorința oricărui bărbat, echipa de la Stanford este îngrijorată că acest lucru s-ar putea datora expunerii la substanțe chimice, sedentarismului și mâncării nesănătoase.Acești factori de mediu și de stil de viață au fost atribuiți și scăderii rapide a ratelor de fertilitate în aceeași perioadă.

Cercetătorii au descoperit că lungimea penisului a crescut la bărbați în ultimii 30 de ani, de la 12  centimetri în 1992 la 15 centimetri în 2021. Deși acest lucru poate părea un lucru pozitiv, ei se tem că este legat de creșterea nivelului de infertilitate

Echipa de cercetători de la Universitatea Stanford, care și-a publicat concluziile în The World Journal of Men’s Health, s-a concentrat doar pe lungimea penisului. Ei au adunat date din 75 de studii efectuate între 1942 și 2021. În total, au fost incluse măsurătorile a 55.761 de penisuri de bărbați.

Cercetătorii se așteptau ca lungimea penisului să scadă în această perioadă

Dr. Michael Eisenberg, profesor de urologie la Stanford Medicine, a declarat: „Orice schimbare generală în dezvoltare este îngrijorătoare, deoarece sistemul nostru reproducător este una dintre cele mai importante piese ale biologiei umane. Dacă asistăm la o schimbare atât de rapidă, înseamnă că ceva  se întâmplă cu corpul nostru.”

Timp de 80 de ani, lungimea medie a penisului erect a fost de 13 cm. Totuși, această cifră a crescut rapid din 1992 până în 2021.

Deși acest studiu s-a concentrat doar pe lungime și nu a explorat motivele creșterii și impactul pe care dimensiunea îl poate avea asupra fertilității, cercetătorii se tem că acest lucru evidențiază riscurile de a avea un penis lung.

Lungimea penisului, la fel ca și caracteristicile întregului sistem reproducător, este legată în principal de hormonii de reproducere din sistemul endocrin.

Dr. Eisenberg se teme că creșterea lungimii ar putea fi legată de expunerea la substanțe chimice dăunătoare.

„Ar putea fi o serie de factori, cum ar fi expunerea la substanțe chimice, cum ar fi pesticidele sau produsele de igienă, care interacționează cu sistemele noastre hormonale”, a spus el.

Cercetătorii cred că aceiași factori care ar putea duce la infertilitate și la disfuncția erectilă  ar putea fi, de asemenea, cauzate de lungimea penisului. Printre aceștia se numără factorii de mediu, cum ar fi expunerea la substanțe chimice și poluare , dietele sărace și stilul de viață sedentar.

Dr. Eisenberg a declarat că trebuie efectuate investigații privind cauzele acestor schimbări.

„Așa cum măsurăm înălțimea și greutatea în fiecare an în SUA, acesta este un alt aspect pe care am putea să-l măsurăm,” a concluzionat omul de știință.

Distribuie articolul: