A treia zi de luni din ianuarie a fost denumită Blue Monday (Lunea Tristă) și e considerată cea mai depresivă zi din an. Se presupune că este cea mai deprimantă zi a anului,  din cauza vremii rele, perioadei de acalmie de după Crăciun și lipsa de bani ca o consecință a cheltuielilor de sărbători. Însă poate o zi să ne influențeze starea noastră? 

Blue Monday (Lunea tristă) e o altă strategie de marketing.  Termenul a fost inventat pentru prima dată în 2004 de Cliff Arnall, un psiholog și vorbitor motivațional, după ce a fost abordat de către firma britanică de turism Sky Travel, pentru a găsi o formulă care să determine cea mai deprimantă zi a anului. Ulterior, Blue Monday a devenit piesa centrală a unei campanii publicitare a Sky Travel, menită să încurajeze rezervările de vacanțe care, după cum sugera compania, ar fi atenuat sentimentul de tristețe din acea zi. Deci am găsit leacul stării melancolice, un bilet către o destinație exotică.

Cu toate acestea, calculul lui Arnall a fost respins în mod categoric de comunitatea științifică și academică. O zi anumită nu ne poate influența starea noastră.  Tristețea apare după vacanța de Crăciun și e un fenomen firesc.

„Patologizarea unor astfel de sentimente normale într-o formă de depresie acută precum Blue Monday este greșită”, a declarat Craig Jackson, profesor de psihologie a sănătății la locul de muncă la Birmingham City University din Anglia. „Etica este cel puțin discutabilă. Nu există nicio dovadă de cercetare credibilă care să arate că această zi de luni este mai deprimantă decât orice altă zi sau chiar cea mai deprimantă zi a anului”, a declarat acesta pentru Live Science.

Indicatorii de sănătate publică, cum ar fi mortalitatea, absențele pe caz de boală și chiar estimările privind decesele sau tentativele de suicid nu arată nicio creștere în a treia zi de luni din ianuarie sau în jurul acesteia în fiecare an, comparativ cu alte zile din ianuarie, a declarat Jackson.

Singurul mod în care această dată poate fi văzută ca fiind mai deprimantă decât altele se datorează faptului că mass-media  le spune oamenilor că este Blue Monday (Lunea tristă) și astfel poate apărea un efect de profeție care se autoîmplinește. Oamenii trebuie să știe că acest lucru nu este un fapt științific”.

Criticii formulei lui Arnall, printre care se numără și Mental Health Foundation, o organizație non-profit din Marea Britanie,  sugerează că termenul Blue Monday ar putea fi potențial dăunător pentru bunăstarea oamenilor.

Este cu siguranță dubios din punct de vedere etic să folosești un truc pentru a păcăli o populație să creadă că este aproape destinată să se simtă nefericită, când nu este nevoie să o facă. Ceea ce este mai rău, însă, este că noțiunea de Blue Monday poate fi înșelătoare pentru persoanele care se luptă cu probleme de sănătate mintală și cu gânduri suicidare, care pot crede în mod eronat că sunt predestinate să se simtă triste în acea zi sau să presupună că se vor simți mai bine odată ce Blue Monday va trece.

Prin urmare, nu există cea mai depresivă zi de an și nu ar trebui să credem că o anumită zi ne influențează negativ.

Depresia este o problemă de sănătate complexă. Cifrele publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) (se deschide într-o nouă filă) sugerează că aproximativ 280 de milioane de persoane la nivel mondial suferă în prezent de depresie.

Depresia poate provoca o serie de simptome și poate varia de la ușoare la majore. De asemenea, aceasta are numeroase cauze, printre care cele chimice, sociale, reacții la circumstanțe dificile, evenimente adverse din copilărie sau experiențe traumatice anterioare, care nu sunt pe deplin înțelese.

 

Distribuie articolul: