Un alpinist a descoperit un lac în formare în Alpi, la peste 3000 de metri altitudine, într-un loc unde temperaturile ar trebui să fie cu mult sub limita îngheţului, relatează The Independent, citat de digi24.ro. Din cauza valului de căldură care a lovit mai ales Europa de Vest săptămânile trecute, zăpada glaciară din vârful Alpilor a început să se topească cu o viteză alarmantă.

Bryan Mestre, alpinistul francez care a fotografiat lacul, spune că a fost şocat să vadă o masă de apă atât de mare la o altitudine de 3 400 de metri. Lacul fotografiat în zona lanţului muntos Mont Blanc ridică importante semnale de alarmă în ce priveşte schimbările climatice.

Oamenii de ştiinţă avertizează că valurile de căldură care lovesc Europa au devenit din ce în ce mai frecvente, căldura de o intensitate atât de puternică datorându-se încălzirii accelerate a planetei.

Este timpul să sunăm alarma! Doar 10 zile de căldura extremă au fost suficiente să colapseze, topească şi să formeze un lac la baza lui Dent du Geant şi Aiguilles Marbrees”, a scris Mestre pe Instagram.

„Acest fapt este cu adevărat alarmant… gheţarii din jurul lumii se topesc cu o viteză alarmantă”, a adăugat alpinistul.

Lacul s-a format după 10 zile de temperaturi extreme

Alpinistul francez care a distribuit fotografia pe Instagram spune că ea a fost făcută pe 28 iunie, la doar 10 zile după ce un alt alpinist, Paul Todhunter, a fotografiat aceeaşi zonă în timp ce era acoperită de zăpadă.

 

View this post on Instagram

 

To all the people claiming it was a fake or a photoshopped picture, a false flag or whatever… It’s very real, the glacier is in terrible shape and liquid water only accelerates the melting process… There’s now a lake at the base of Dent du Géant and Aiguilles Marbrées…. Keep sharing! My interview with @mblivetv can be found here! https://montblanclive.com/radiomontblanc/article/massif-du-mont-blanc-un-petit-lac-se-forme-a-plus-de-3000-m-daltitude-48453 #climbing #climber #climb #frenchalps #savoie #savoiemontblanc #hautesavoie #outdoors #globalwarming #mountaineering #mountains #mountain #montagne #montagna #montaña #montanhismo #mountaineer #alpinist #alpinism #alpinisme #alpinismo #alpi #alps #alpes #environment #savetheplanet #climatechange #montblanc @beal.official @millet_mountain @patagonia @blueiceclimbing

A post shared by Bryan Mestre (@bryanthealpinist) on

 

Lacul se află undeva între 3.400 şi 3.500 de metri altitudine, într-un loc unde se presupune că ar trebui să găsim doar zăpadă, nu apă lichidă. O zi întreagă de stat la această altitudine era suficientă pentru a ne îngheţa apa din sticle în trecut”, a spus alpinistul.

„Am fost în această zonă de un număr mare de ori, în iunie, iulie sau chiar august. Până acum, nu am găsit niciodată apă lichidă”, a conchis Mestre.

Specialistul în gheţari, Ludovic Ravanel a observat un alt lac care a apărut la altitudini mari în Alpii Francezi în 2015. Ravanel spunea atunci că sursa acestor fenomene este încălzirea globală. Conform Serviciului pentru Schimbări Climatice Copernicus al Uniunii Europene, luna trecută a fost cel mai fierbinte iunie înregistrat vreodată pe Pământ.

Datele făcute publice de agenţie au arătat că temperaturile medii din Europa au fost cu 2 grade mai mari decât în mod normal, în timp ce în Franţa, Germania şi nordul Spaniei ele au fost cu între 6 şi 10 grade mai mari decât în mod obişnuit.