Luna este plină de oxigen, dar spre deosebire de Pământ, această substanță se găsește sub suprafață. Acesta este planul NASA de a încerca să-l extragă, informează ngenespanol.com. Unul dintre obiectivele programului Artemis al NASA este consolidarea prezenței umane pe Lună. Spre deosebire de piatra de hotar din 1969, întoarcerea misiunilor cu echipaj uman pe satelitul nostru natural va marca începutul unei noi ere a explorării spațiale, de data aceasta cu intenția de a stabili condițiile pentru a menține oamenii dincolo de Stația Spațială Internațională.

Una dintre cheile pentru a realiza acest lucru este utilizarea resurselor in situ (ISRU, pentru acronimul său în engleză), metodă care își propune să se profite de toate resursele disponibile în loc pentru a locui, a lucra și a îndeplini sarcinile misiunilor, care propun permanența umană dincolo de orbita Pământului; în special apă, oxigen și metan.

Amazing waxing crescent moon as seeing from the southern hemisphere. Amazing the moon surface full of craters from meteorites coming from the universe and crashing our satellite the Moon. For recording the video an 80mm APO refractor has been used.

Oxigen pe Lună: este posibil să-l extragi pentru a respira?

Spre deosebire de oxigenul pe care îl respirăm pe Pământ, cea mai mare parte a oxigenului Lunii nu este dispersat în atmosfera sa, un strat subțire format în principal din argon și heliu. În schimb, gazul se află prins în regolitul lunar, cel mai exterior strat de piatră și praf care îi acoperă atmosfera.

Prin urmare, extragerea oxigenului de pe Lună este o provocare tehnologică fără precedent, cu atât mai mult când vine vorba de o operațiune care trebuie efectuată la 384.000 de kilometri de biosferă.

Potrivit lui John Grant, profesor de științe ale Pământului la Southern Cross University din Australia, într-un articol pentru The Conversation, aproximativ 45% dintre mineralele care alcătuiesc regolitul lunar conțin oxigen.

Grant estimează că fiecare metru cub conține aproximativ 1,4 tone de oxigen. Având în vedere doar cel mai accesibil material de sub suprafața lunară și ținând cont de faptul că, conform NASA, oamenii au nevoie de 800 de grame de oxigen pe zi pentru a supraviețui, atunci extragerea oxigenului total lunar la o adâncime de zece metri ar fi suficientă pentru a asigura supraviețuirea celor 8 miliarde de oameni care locuiesc astăzi pe Pământ în următorii 100.000 de ani.

Primul test pentru extragerea oxigenului lunar
În octombrie 2021, NASA a semnat un acord cu Agenția Spațială Australiană cu scopul de a testa un rover capabil să colecteze și să transporte regolitul lunar la un sistem de utilizare a resurselor in situ (ISRU), parte a unui aterizare lunar comercial. Acest vehicul va face parte din misiunile ulterioare Artemis:

„Instalată pe lander, demonstrația ISRU a NASA va încerca să extragă oxigen din regolitul lunar. Solul conține oxigen sub formă de compuși chimici în elemente precum fier și siliciu. Demonstrația de tehnologie la scară mică va ajuta la proiectarea unor unități mai mari și mai capabile în viitor.