Ludmila Samarin este conducătoare de cor în orașul Soroca. Corul „Belcanto” cu elevi de la școală de muzică, are mai multe premii naționale și internaționale, obținând mai mereu premiul mare sau locul I. Corul Belcanto fondat de Ludmila Samarin împlinește 10 ani de activitate în această toamnă. La Soroca este organizat festivalul Fanfara Argintie, Grigore Zănoagă, tatăl protagonistei noastre.

 

Daniela Gorincioi: Veniți dintr-o familie de muzicieni. Povestiți un pic despre viața dvs.

Ludmila Samarin: M-am născut vara, la răsărit de Nistru, în orașul Camenca, în familia lui Grigore și Valentina Zănoagă, împreună cu alți doi frați Ruslan Zănoagă (trombon) și Radu Zănoagă (clarinet) care la fel au studii muzicale.

Mama, Valentina, este fiică de profesor de muzică. Bunelul meu, Ion Strungaru, a fost conducător al tarafului din satul Peciște, raionul Rezina. Bunica tatei a cântat în corul bisericesc. Mama a făcut studii la Institutul de Arte, dar mai înainte, a studiat taraful la Colegiul de Arte, unde l-a cunoscut pe tatăl meu. Peste ani, prin 1989, părinții au revenit la Soroca, tata în funcție de director al Colegiului de Arte, iar mama profesoară de folclor la aceeași instituție unde s-au cunoscut.

Am studiat la școlile de muzică din Soroca și Șoldănești, la Colegiul Republican de Creație Populară din orașul Soroca și la Universitatea de Stat a Artelor „G. Muzicescu”, Facultatea Artă Vocală și Pedagogie, specialitatea Dirijor de cor. În prezent, activez în calitate de profesoară a disciplinelor muzical-teoretice și dirijoare de cor la Școala de Arte „E. Coca” din municipiul Soroca, și profesoară de muzică la Liceul Teoretic „Constantin Stere”. Am făcut notografie pentru trei cărți muzicale, dintre care „Teorii și practici la organizarea fanfarei” de Gr. Zănoagă. În zilele de duminică, le petrec activând în corul omogen de femei al Bisericii „Sf. M. Dumitru” din cartierul Bujerăuca.

Sunt mândră de familia mea, de copiii mei. Alexandra, fiica, a absolvit Colegiul de Arte „N. Botgros”, actualmente este  studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, România. E studentă în anul doi.  Ana, cea de a doua fiică, a ales Facultatea de Psihologie la Universitatea de Stat din Moldova. Dar pe lângă facultate, mai învață și profesia de dirijor de cor.

DG: Spuneți-ne un pic despre istoria înființării corului Belcanto pe care îl conduceți?

LS: Corul „Belcanto”, a fost fondat în 2012, la decizia administrației școlii, a doamnei director Larisa Zeablițcaia. Corul este alcătuit din elevii claselor III-VII, a Școlii de Arte „E. Coca”.  Repertoriul corului cuprinde creații din patrimoniul național și universal, de diverse stiluri și epoci ale compozitorilor clasici și contemporani, autohtoni și de peste hotare. Nivelul profesionist al corului este reflectat de multiplele concerte şi evoluări competiţionale din ţară şi de peste hotare susținut de maestri de concert Tudor Tarusov și Aliona Colțova. Deși componența corului se modifică în fiecare an, realizările acestuia sunt ample, completând, cu regularitate, un palmares bogat.

DG: Cât de ușor/greu e să conduci un colectiv coral în Soroca?

LS: Din păcate, la momentul actual arta corală în societate este preţuită din ce în ce mai puţin, se dă preferinţă noilor stiluri de interpretare. Totuşi, în Republica Moldova sunt organizaţii şi personalităţi ce promovează arta corală, organizează concursuri şi festivaluri la care noi cu mare plăcere participăm. În ciuda faptului că apar noi genuri de interpretare, consider, totuşi, că arta corală niciodată nu va muri; este arta ce e în stare să cucerească auzul oricărui ascultător de orice vârstă, religie, origine.

Consider că munca făcută cu multă dragoste și dăruire aduce rezultate frumoase.

 

DG: Ce melodii alegeți pentru a fi interpretate în cor?

LS: De obicei aleg repertoriul pentru cor reieșind din cerințele concursurilor și festivalurilor în care participăm. De asemenea interpretăm și piese „de suflet”. Nu lipsesc în repertoriul coral și colindele, al căror număr se amplifică din an în an și pe care cu regularitate le dăruim enoriașilor veniți de sărbătoarea Nașterii Domnului în locașurile sfinte din municipiu.

DG: Cine sunt copiii din corul pe care îl dirijați? Sunt copii doar din Soroca or și din raioanele din nordul țării?

LS:  Da, copiii din cor sunt elevi la Școala de Arte pentru copii „Eugen Coca” din Soroca care sunt nu doar din oraș dar și din satele apropiate localității. Sunt și copii, de asemenea, cărora le place sa cânte în cor.

DG: Cât timp dedicați repetițiilor în corul Belcanto?

LS: Conform orarului stabilit, repetițiile corale au loc o singură dată pe săptămână, sâmbăta.

DG:  Să vorbim un pic despre festivalul „Fanfara Argintie” din Soroca. Este organizat și dedicat în onorea tatălui dvs, Grigore Zănoagă. Povestiți-ne, vă rog, cine este Grigore Zănoagă și rolul lui în domeniul culturii și muzicii sorocene?

LS: Tatăl meu, Grigore Zănoagă, născut în satul Temeleuți, raionul Camenca a îndrăgit muzica de mic, căci în casa părintească se cânta des, cu și fără ocazii speciale, împreună cu cei șapte frați și surori dirijați de părinți. După școala din sat a urmat studiile la Școala de Iluminare culturală „Elena Sârbu” din Soroca, actualmente Colegiul de Arte „Nicolae Botgros” apoi a obținut licența la Institutul de Stat al Artelor „G. Musicescu” din Chișinău. La vârsta de 19 ani, fiind înrolat în regimentul de apărare antiaeriană din Chișinău, i s-a încredințat dirijatul fanfarei militare. Mai târziu, în satul natal, fiind pe post de șef de club și conducător artistic la Casa de Cultură, a format o orchestră de muzică ușoară, bazată pe instrumente aerofone.

Abilități organizatorice a demonstrat și în următorii ani: 1974 -1980 a fost în funcția de inspector al Secției raionale de Cultură Camenca unde a organizat, pe bază de voluntariat, fanfară raională; din 1980 – șef al secției de Cultură Șoldănești, unde timp de opt ani a extins numărul fanfarelor de la trei la 17 promovându-le în cadrul Sărbătorii Raionale cu genericul „Răsune fanfare” care a devenit tradițională; în anul 1989, prin concurs ocupă postul de director al Colegiului de Arte din Soroca, unde împreună cu colegii de breaslă a reușit să fondeze Festivalul-Concurs Raional „Fanfara Argintie”, devenit mai târziu național; în anul 2011 revine la funcția de șef al secției de Cultură Șoldănești unde reușește să readucă în top fanfara raională „Dumbrava”, Fanfara de Fete „Olișca” din Olișcani, câteva grupuri de fluierași iar îndrăgitul festival  „Răsune fanfare” a avansat la categorie internațională cu genericul „Răsune fanfare fără hotare”.

DG: Sunteți profesoară de disciplini muzical-teoretice, conducătoare de cor la Școala de Arte pentru copii „Eugen Coca” din municipiul Soroca. Cum stă municipiul Soroca la capitolul cultură?

LS: SOROCA – uimeşte şi cucereşte”. Așa sună sloganul turistic al raionului Soroca, pentru că uimeşte prin diversitatea atracţiilor turistice şi cucereşte prin cultura care o are la acest capăt de țară. Locurile frumoase au altoit în oamenii de aici dragostea faţă de cultură, faţă de artă, în diversitatea ei. La Soroca, se cântă duios, se dansează apăsat, se pictează nuanţat, se scrie cu rost. Colectivele din raionul Soroca au la bază oameni devotaţi artei, care au dat valoare culturii, au pus arta mai presus ca banii şi demonstrează prin munca lor că şi în provincie se poate face cultură.

DG: Cum ați evalua domeniul culturii din Soroca în ultimii ani?

LS: Cultura în municipiul Soroca, după cum am menționat și mai sus, este în ascensiune, sunt petrecute cu multă iscusință și dăruire multe festivaluri, concursuri, expoziții etc.

DG: La ce concursuri naționale ați participat?

LS: Am participat la foarte multe festivaluri raionale și naționale. Dar voi menționa câteva din ele. Le scriu în ordine, după ani.

 În anii 2014, 2015, 2016 am participat la Festivalul-Concurs raional de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu”, Soroca, R. Мoldova (Premiul II);

În anul 2016 am participat la Festivalul Național de muzică corală „A ruginit frunza din vii” ediția IV(Laureat), Chișinău, R. Мoldova;

În anul 2017 am participat la Festivalul-Concurs raional de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu” din Soroca, (Premiul Мare);

În anul 2018 am participat la Festivalul Naţional „Colinde, colinde…” ediţia IX, Chișinău;

În anul 2019 am participat la Festivalul colindelor „Auzi corul îngeresc, Dumnezeu din cer slăvesc”, ediţia 2019, IPLT mun. Bălţi,( Diplomă de excelenţă);

În anul 2021 participarea corului BELCANTO la Concursul Naţional de Muzică Sacră „HRISTOS A INVIAT” ediţia a III-a, satul Sireţ, raionul Străşeni;

În anul 2021 participarea corului BELCANTO în cadrul sărbătorii suedeze Santa Lucia organizat de Ambasada Suediei în parteneriat cu Moldovan National Youth Orchestra;

În anul 2021participarea corului BELCANTO la etapa Muzică a Concursului de Creaţie al Tinerei Generaţii ARS ADOLESCENTINA, ediţia a XXII-a, dedicată lui Iurie Sadovnic, or. Chişinău.

DG: Dar la ce concursuri internaționale ați participat?

LS: Am participat la foarte multe concursuri internaționale, dar voi menționa câteva din ele.

În anul 2014 am participat la Festivalul Internaţional al Ansamblurilor vocale şi instrumentale, ediţia I, Chișinău;

În anul 2018 am participat la Festivalul-Concurs Internațional de muzică corală  „A ruginit frunza din vii” ediția XII (Diploma de Aur), Chișinău, R. Мoldova;

În anul 2019 am participat la Festivalul-Concurs Internațional de Muzică Corală  „A ruginit frunza din vii” ediția XII (Diploma de Aur), Chișinău, R. Мoldova;

În anul 2020 am participat Festivalul Internațional de Folclor, Artă Clasică și Contemporană pentru Copii și Tineret „Üç alov” („Trei Flăcări”), Azerbaidjan, maestru de concert: Tudor TARUSOV (Premiul I);

În anul 2021 am participat la Concursul Internaţional al tinerilor interpreţi a cântecului de crăciun ediţia  a III-a, (PREMIUL I) or. Daugavpils, LITUANIA;

În anul 2021 am participat la Festivalul-Concurs Internațional al Artelor şi Talentelor „LOVE-STAR” (GRAND PRIX) or. Berdeansk, UKRAINA.

În anul 2022 am participat la Festivalul-Concurs Internațional al Cântului Coral în numele lui Vitalii Ijevski „Над Собом пiсня дзвiнко лине” ediţia a VI-a”, oraşul Iliinţi, UKRAINA – Premiul I.

DG: De multe ori, oamenii talentați din raioanele țării sunt lăsați în umbră. În schimb, presa locală reușește să scrie despre ce se întâmplă în oraș și așa, unii din noi, mai află ce se întâmplă la nivel local în diferite raioane. Aș vrea să vă întreb, totuși, cât de susținută sunteți la nivel local? 

LS: Da, desigur sunt susținută în primul rând de famile, care este mereu alături, de   administrația școlii, în frunte cu directorul Larisa Zeablițcaia, de Secția Cultură și Turism, Grigore Bucătaru și desigur părinții coriștilor mei care sunt mereu alături în toate începuturile noastre. Doar împreună facem lucruri frumoase!

DG: În țara noastră, domeniul cultură e lăsat în umbră. Mai sunt doritori în țara noastră de a îmbrățisa domeniul muzicii?

LS: Evident că sunt. Chiar fiica mea, actualmente este studentă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în anul doi.