„Fii schimbarea, pe care o vrei în lume!”, scrie în drept cu motto-ul vieții protagonistei, dar și drept amprentă pe fiecare activitate organizată de ea. Din anii primei tinereți, când decizia de a reveni în satul natal îi marchează atât soarta personală, cât și cea a sutelor de copii, pe care i-a învățat, localitatea devine parte componentă a cotidianul și a visurilor Ludmilei Golovatic. Impactul pe care îl are asupra discipolilor se amplifică prin urma pe care o lasă și pe cărarea vieții fiecăruia, și pe cărările reale din comuna Sărata Veche, raionul Fălești.

Spiritul organizatoric, specific carierei pedagogice, l-a transpus în activitatea din domeniul asociativ, formând o puternică echipă, alături de alte femei. În calitate de directoare a Asociației Obștești „Viitorul”, reușește să atragă surse extrabugetare în satele comunei Sărata Veche, grație cărora au fost edificate lucruri semnificative în localități. Prin implementarea de proiecte, Sărata Veche se bucură de un centru Vocațional excepțional, în care elevii au parte de ocupații după interesele lor, declarate în formulare întocmite în prealabil – Artă Fotografică, Culinărie, Prelucrarea lemnului și Robotică. Efortul comun al managerei asociației și a echipei, compusă de altfel, din femei, transformă o clădire enormă, pe cale de a se dărâma, fost atelier al școlii, într-un centru non-formal modern. Contează să cunoașteți și detalii ale procesului, căci, descriu, implicit, caracterul personajului portretizat. Or, a fost convinsă administrația publică locală să-și aducă contribuția semnificativă, au fost organizați părinții elevilor, care au lucrat voluntar, la ei, molipsiți de dorința arzătoare a colegelor din asociație, s-au alăturat profesorii, iar motivația a adus ca voluntarii și grupuri de vârstnici la clacă.


„Inițial, scriam proiecte, învățând din mers, nu erau selectate primele, dar nu ne dezamăgeam, aveam o vorbă, că mai scriem unul și apoi gata. Experiența și motivația au dat roade și frica noastră comună, a mea și a colegelor, de a vedea sate „moarte”, se metamorfoza continuu în speranță, rezistență, idei constructive și soluții. Ceea ce conta enorm era implicarea comunității.  Poți să aspiri la multe, dar dacă nu ești urmată în viziunea ta de nimeni, e zădarnică încercarea!…”, mărturisește protagonista, care anume pentru aceste motive a implementat în localitățile comunei Sărata Veche proiectul „Implicarea – cheia schimbării”, mărturisește Ludmila Golovatic.


Inițiativă amplă, ca idee și ca perioadă de implementare, „Implicarea – cheia schimbării” a fost calea pe care Ludmila Golovatic și echipa au format grupuri de discuție pe mahale, ambasadori, au desfășurat multiple întâlniri sectoriale, concursuri de salubrizare și amenajare, cu premii destinate tot amenajării, au completat arsenalul disponibil în comunitate cu tocător de frunze, tractor. Merită menționat, că anume implementării proiectului evocat este unul de cotitură, constituie un punct de revitalizare a comunității, când implicarea trece de pe filtrele dicționarului în uz,  frecvent îmbrăcată de sărăteni.

În multiplele inițiative, sustenabilitatea a mers de mână cu dezvoltarea în proiectele echipei gestionate de dna Golovatic și factorul ecologic a contat mereu. Bunăoară, s-a insistat pe procurarea unui tocător de crengi, trecut în gestiunea Întreprinderii Municipale locale, resturile vegetale, crengile, altădată aruncate la gunoiște, sunt stocate într-un spațiu rezervat, tocate și utilizate pentru încălzirea Casei de Cultură, unde cazanul pe biomasă a fost instalat în cadrul aceleiași inițiative.

Deci, „trei în una” chiar este aplicabil în acest caz: salubrizare – gândit, lipsa încălzirii – rezolvat, ecologie – ținut cont.

Continuitatea proiectelor și a inițiativelor ecologice este asigurată la Sărata Veche inclusiv prin faptul că toate ideile se transmit tinerei generații. De exemplu, în cadrul proiectului, pe teritoriul gimnaziului, a fost amenajat un spațiu special, pentru pregătirea compostului. Deci, salubrizare gândită de comun cu educația.
Așa, la Sărata Veche, comunitatea are parte de sală de fitness, de atelier „Covorul Dorului”, în care se țese, de Lumini multicolore în sala pentru tineri, de o inițiativă de antreprenoriat social, prin care o femeie are o afacere în ale croitoriei, iar ceilalți o șanse de a-și coase ceva în localitate, de o Casă Muzeu, la edificarea căreia tot și-a adus contribuția, dar, mai ales, de consolidare, solidaritate comunitară, care, chiar dacă (teoretic) lidera lasă mâinile în jos, este deja proces de neoprit. Or, potențialul transpus în alții confirmă regula despre lidere – ele inspiră.

Consilieră în al patrulea mandat, dna Golovatic știe că poți ține oamenii în sat, dacă le creezi condiții. Fiecare casă care dispune de tomberoane pentru colectare selectivă, de ocupații pentru copii, tineri, are șansa să rămână în localitate. Actual, amplifică posibilitățile localităților din zonă, prin intermediul Grupului de Acțiune Locală „Movila Măgura”, pe care îl gestionează.


„Colectarea separată este o deprindere, pe care o promovăm la nivel de comunitate, inclusiv în instituțiile de învățământ. Fiecare clasă dispune de tomberoane marcate pe culori, la fel și fiecare
instituție publică. Când vrei să faci un loc mai bun, începe de la discuție, pentru un plan agreat de toți, și curățenie. În cadrul Grupului de Acțiune Locală „Movila Măgura”, pe care îl administrez actual, continui să apelez la aceleași principii. Apelurile, pe care le lansăm pentru organizațiile societății civile din zona vizată, sunt gândite astfel, încât să asigure condiții viabile de dezvoltare pentru localitățile rurale”, precizează Ludmila Golovatic.


Speranțele cresc la Sărata Veche odată cu liderele, odată cu ideile, odată cu proiectele.

Material scris de colega echipei ea.md, Mariana Ionel.

Distribuie articolul: