Cele mai populare noțiuni despre creierul bărbaților se bazează pe studii asupra tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 22 de ani. Dar creierul bărbaților trece prin multe schimbări de-a lungul vieții, ceea ce contrazice cunoștintele generalizate pe care le avem despre comportamentul lor.

Descoperă câteva lucruri interesante despre mintea bărbaților, pe care ar trebui să le știi:

Și bărbații își doresc relații stabile, pe termen lung

Există concepția că femeile își doresc să se căsătorească, pe când bărbații evită să-și asume angajamente pe termen lung. Dar adevărul este cu totul altul. Infidelitatea apare cel mai des în rândul bărbaților sub vârsta de 30 de ani, potrivit unui studiu citat de livescience.com. Unii bărbați au dificultăți în asumarea angajamentelor pe termen lung, o problemă care ar putea fi genetică, potrivit unui studiu realizat în anul 2008. Bărbații care nu au ‘gena promiscuității’, aproximativ 60% din toata populația, au șanse mai mari de a se căsători.

Și bărbații trec prin schimbări hormonale înainte de a deveni părinți

Creierul unui bărbat este pregătit pentru cooperare în lunile de dinainte de a deveni tată. Și viitorii tați trec prin schimbări hormonale – nivelul prolactinei crește, iar cel al testosteronului scade. Aceste schimbări hormonale declanșează comportamentul patern, potrivit unui studiu realizat în anul 2000. Oamenii de știință sunt de părere că feromonii produși de o femeie însărcinată declanșează aceste schimbări în cazul partenerului ei de viață.

Bărbații devin mai cooperanți pe măsură ce înaintează în vârstă

Bărbații concurează pentru statut și partenere în tinerețe, dar la maturitate sunt inclinați către cooperare și dezvoltarea relațiilor. Potrivit cercetărilor, bărbații mai în vârstă sunt mai puțin interesați de competiție, și pun mai mult accent pe relațiile cu cei din jur și comunitatea din care fac parte.

Ce își dorește un bărbat să audă de la o femeie

Schimbarea este cel mai probabil cauzată de scăderea nivelului de testosteron, care are loc odată cu înaintarea în vârstă. Studiile au mai arătat că bărbații care au un nivel crescut de testosteron sunt mai buni când vine vorba de competiția unu la unu, iar cei care au un nivel mai scăzut de testosteron sunt mai buni în cazul competițiilor care necesită cooperare în echipă.

Creierul bărbaților este setat să caute partenere

De obicei asociat cu agresiunea și ostilitatea, testosteronul este în același timp hormonul libidoului. Iar bărbații au de șase ori mai mult testosteron decât femeile. Cercetătorii au descoperit că testosteronul reduce activitatea în regiunea creierului responsabilă pentru controlul impulsurilor de moment. Acest lucru poate explica motivul pentru care bărbații analizează instinctiv femeile cu care intră în contact.

Bărbații sunt concentrați asupra soluțiilor

Cercetările au arătat că femeile sunt mai empatice decât bărbații. Dar sistemul empatic din creierul bărbaților răspunde atunci când cineva este într-o situație stresantă sau se confruntă cu o problemă. Însă răspunsul este acela de a rezolva problema. Prin urmare, bărbații se concentrează mai mult să găsească o posibilă soluție și mai puțin să arate solidaritate și compasiune.

Bărbații sunt mai vulnerabili în fața singurătății

Deși singurătatea are un efect negativ asupra sănătății indiferent de sex, bărbații în vârstă sunt mai vulnerabili. Bărbații au tendința de a apela la ajutorul celorlalți mai puțin decât femeile, ceea ce accentuează senzația de singurătate și efectele acesteia asupra sănătății. Bărbații în relații stabile sunt în general mai sănătoși, trăiesc mai mult și au un nivel hormonal care indică scăderea anxietății, potrivit studiilor.

Bărbații pot fi mai emoționali decât femeile

Femeile sunt considerate în general mai emoționale, dar studiile au arătat că în cazul copiilor, băieții sunt mai reactivi și expresivi din punct de vedere emoțional decât fetele.

Și bărbații au reacții emoționale mai puternice, dar numai înainte de a le conștientiza, potrivit unui studiu realizat în anul 2008 în Suedia. După ce își conștientizează emoțiile, bărbații adopta o „față de poker”, pentru a le ascunde.

Încă din copilărie, băieții învață să își ascundă emoțiile pe care societatea le consideră ca fiind semne de slăbiciune. Pe de altă parte, controlul emoțiilor declanșează răspunsul „luptă sau fugi” al organismului. O reacție puternică a unui bărbat, și suprimarea acesteia, îl poate pregăti să facă față mai bine unei amenințări, potrivit studiului citat.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: