Una dintre cele mai cunoscute și utilizate practici de înfrumusețare și, deopotrivă, poate cea mai urâtă de către femei, a fost și este epilarea. De-a lungul timpului, femeile și-au dorit să fie frumoase, să păstreze un aspect îngrijit al corpului pentru cât mai mult timp, să aibă o piele fină și catifelată, iar pentru a realiza aceste lucruri au recurs la metode care astăzi ar putea fi catalogate ca fiind neobișnuite sau de-a dreptul ciudate.

Istoria ne povestește cum, în anii 30.000 î. Hr., picturile din peșteri și chiar ulterioarele descoperiri arheologice de obiecte precum lame, scoici, dinți de rechin sau sticlă vulcanică demonstrează că încă din acea perioadă oamenii încercau să scape de părul de pe corp. Se spune că epilatul, așa cum îl cunoaștem noi astăzi, ar exista încă de pe vremea Cleopatrei, atunci când părul era îndepărtat cu ajutorul zahărului topit. Totuși, acest procedeu de înfrumusețare a devenit popular abia după Primul Război Mondial, iar puțin mai târziu, în 1986, facem cunoștință și cu primul aparat de epilat (Epilady, care folosea arcuri rotative pentru a smulge părul).

Din fericire, azi putem respira ușurate, având la îndemână nenumărate metode pentru a satisface această dorință, iar în acest articol îți povestim despre cele mai importante secrete atunci când vine vorba de îndepartarea părului nedorit.

Tehnici de epilare și eficiența lor

Părul este unul dintre țesuturile cu cea mai rapidă dezvoltare din întreg corpul uman, un fir crescând în timpul verii cu aproximativ 0,35 milimetri pe zi. Cunoscând acest lucru, trebuie să ai în vedere că fiecare tehnică de epilare te scapă de acesta pentru o perioadă mai mică sau mai mare de timp.

Aparatul de ras te va scuti de păr pentru una – două zile, în timp ce crema depilatoare te ajută să-ți păstrezi pielea netedă până la cinci zile. Aparatul de epilat este ceva mai eficient, astfel că prin utilizarea acestuia vei scăpa de griji timp de șapte – opt zile.

Folosirea cerii fierbinți are un efect de până la 14 zile și, nu în ultimul rând, epilarea definitivă promite o piele fină pe viață. Dintre acestea, aparatul de ras și ceara caldă sunt cele mai populare. Totuși, trecând de durata creșterii părului, care este o alegere mai bună pentru tine?

Aparatul de ras vs. ceara depilatoare

Într-o lume contra cronometru, care apreciază din ce în ce mai mult viteza și lucrurile făcute eficient, putem fi de acord că aceste două opțiuni de îndepărtare a părului sunt cele mai economice și la îndemâna oricui. Fiecare prezintă avantaje și dezavantaje, însă câștigătoare atunci când vorbim despre beneficiile asupra pielii este cu siguranța ceara depilatoare.

Un prim argument în favoarea acesteia este reprezentat de rezultatele pe termen lung. Lama nu îndepărtează complet părul, ci taie firul, care este doar partea vizibilă a părului de pe suprafața pielii. La polul opus, ceara îndepărtează firul de păr de la rădăcină.

Mai mult, ceara depilatoare slăbește foliculii piloși, astfel că firele de păr cresc înapoi, dar sunt mai puțin puternice. În timp, dacă folosești numai ceara în mod regulat, firele de păr ar putea înceta să crească, deoarece foliculul de păr devine prea deteriorat pentru a mai funcționa corect. Nu în ultimul rând, prin folosirea cerii îți poți lua „la revedere” de la tăieturile nedorite pe piele.

Ce să nu faci după epilare

Atunci când alegi ceara, trebuie să ai în vedere includerea anumitor obiceiuri în rutina ta de îngrijire. După epilare, pielea este sensibilă, astfel că nu e indicat să-ţi exfoliezi pielea, să folosești scrub sau să agresezi epiderma în vreun mod. De asemenea, îți recomandăm să nu folosești produse cu parfum sau alcool, deoarece acestea irită pielea.

În plus, specialiștii te sfătuiesc să nu te expui imediat după epilare la soare. Razele UV agresează pielea şi te poţi alege cu arsuri solare chiar dacă ai folosit creme cu SPF. Astfel, dacă ştii că urmează să mergi la plajă, alege să te epilezi cu două zile înainte. În aceeași idee, este recomandat să eviți băile prelungite şi să optezi, în schimb, pentru duşuri cu apă călduță, deoarece pielea poate avea leziuni superficiale.

 

Distribuie articolul: