Te-ai gândit vreodată la cum îți gestionezi stocul de energie personală? Ce activități îți aduc și ce activități îți fură din energie? Desigur că fiecare dintre noi e unic în felul său și nu există un model general acceptabil, însă în cele ce urmează îți vom prezenta ce activități ce funcționează preponderent la grupuri mari de oameni ca surse de energie sau dimpotrivă.

Ce dă energie?

Natură – de obicei oamenii își găsesc liniștea și echilibrul în natură: în ciripitul păsărilor, verdele pomilor, frumusețea și simplitatea piesajelor.

Mâncărurile sănătoase – consumă legumele și fructele, așa cum le-a lăsat mama natură. O dietă bogată în produse naturale, semințe, nuci, leguminoase și verdețuri îți va umple stocul de energie, te va păstra tânăr/ă și sănătos/oasă.

Lumina soarelui – soarle aduce optimism, poftă de viață și energie. Natura se relaxează pe vreme bună, iar noi tindem s-o copiem.

Plimbări în aer curat – mai ții minte cum se simt plimbările lungi pe malul mării sau cum se respiră aerul de munte? Caută să iei pauze periodice și să le petreci respirând un aer de calitate. Asta te va energiza și-ți va da putere să mergi mai departe.

Amuzamentul – se spune că o zi în care nu ai râs a fost o zi trăită în van, mai descrețește fruntea și caută motive de râs copios, glumește cu colegii și familia și cultivă-ți un simț al umorului fin, el te va ajuta să mergi prin viață fără să te iei prea în serios.

Ce îți fură din energie?

Dezordinea – la majoritatea oamenilor haosul de pe masă înseamnă și haos în creier. Strădui-te să operezi într-un spațiu aranjat și ordonat, care îți va limpezi și gândurile.

Situațiile și oamenii stresanți – nimeni nu e protejat de stres și viața ne oferă fiecăruia dintre noi doze de greutăți și probleme de rezolvat. Dar tu nu sta să te coci în propriu stres și nefericire, ci alege să depășești stresul, să spui „nu” când îți sunt încălcate barierele personale și să alegi în schimb fericirea personală.

Anxietatea – se spune  frică este cel mai puternic hoț al energiei personale. Tehnicile de gestionare a stresului, Tehnicile de relaxare, meditația și de respirația controlată – toate sunt instrumente de diminuare a stresului. Dar dacă te știi pătruns de o anxietate sabotoare, cel mai bine ar fi să consulți un psihoterapeut pentru a construi împreună tehnici de depășirea și gestionare a anexietății.

Overthinking-ul – dacă ai tendința să raționalizezi tot, te supraobosești pe loc gol. A te gândi la lucrurile rele ce se pot întâmpla e băț cu 2 capete, a ști cum gestionezi riscurile te pregătește de orice și te calmează. Dar ar trebui să simți când tinzi să exagerezi și să-ți fac scenarii peste scenarii în minte, care nu fac decât să te autosaboteze. Mai dă o pauză și minții tale, ca să te poți încărca de energie.

Te sfătuim să te încarci mai des cu activități din prima listă și să eviți pe cât e posibil ceea ce te seacă de energie, astfel vei îmbunătăți calitatea vieții tale.

Distribuie articolul: