Și-a uimit cititorii zilele astea cu o poză cu burtică. Da, scriitoarea Lola Majeure, autoarea blogului cu aceșași nume, așteaptă un copilaș. Am descusut-o nițel la tema asta, știindu-i textele anterioare de pe blog și am aflat că poze cu burta ei nu va face, iar despre superstiții – a adunat o mie și. Ca să nu uităm de unde am pornit, am vorbit un pic și despre scris, despre ultima ei carte și ce ecouri a trezit printre cititori. Hai să pornim.

Lola, ce feedback-uri ai după ultima ta carte… mai deosebită și pentru tine, ziceai chiar tu?

„Cârtița” mea iubită a strârnit reacții diferite, diametral opuse, de la „Asta-i carte sau piesă de teatru sau tu nu ai terminat-o?”, ”Nu mi-a plăcut, nu e stilul tău”, ”Ai careva idei bune, dar necesită o continuitate” până la „Mi-a plăcut enorm, aș vrea să montăm cumva piesa”, ”Chiar e diferită „ai crescut”, începi a face literatură”. Unii mi-au zis că ar trebui deja să mă numesc „scriitoare”, dar eu, cât de steriotipic nu ar suna, mi i-am amintit pe Dostoevskii și Marques și am zis „NU”. Pentru că există o diferență și trebuie să îți asumi niște lucruri, să fii conștientă de greșelile tale, de unde te afli, să compari, să nu te minți… și mai ales, să nu te lași mințită de alții. Eu am o minte rece de contabil, asta mă salvează de extreme.

De ce un astfel de final, total neașteptat parcă? (încă nu s-a revoltat nimeni pe el?)

Eram perfectă conștientă de faptul că ultima carte nu se încadrează în atmosfera cărților de până acum. Însuși soțul meu a spus că i-ar fi trebuit un alt final, un happy end, poate mai multă căldură. Dar eu mă bucur că am avut luxul de a scrie și a fi publicat exact ceea ce am simțit. Pentru că uneori eu sunt exact ca în această carte.

Acum ce scrii?

Nimic. Mă uit la filme, citesc, mai mult decât oricând. Dar simt că ceva se învârte în aer, se conturează niște personaje, dialoguri – trebuie cumva să prind firul (zâmbește).

Unoeri mă gândesc la o parte a treia a „Vera Cruz”-ului. Cu toate că am zis că mă lepăd de ea, că nu mai veau să mă întorc în lumea de acolo… dar prima carte e ca prima iubire. Spurcăciunea (râde).

Ne-ai uimit pe toți cu burtica deja mare (lumea pune testul, apoi fluturași, apoi că-i strâng blugii și tot așa) – vestea asta cum te-a găsit?

Vă zic deodată că poza e simbol. Burta mea este exact așa, dar nu o fotografiez. Am devenit superstițioasă până la absurd.

În prima căsătorie am avut o pierdere de sarcină… A fost foarte traumatizant, ne-a marcat pe mine și pe soțul meu, ne-a schimbat, ne-am despărțit. Așa că de data aceasta nu am vrut să cred, de frica să nu se întâmple ceva. Adică am încercat să mă comport ca cea mai negravidă femeie. Trec prin momente destul de stranii uneori (cred că le voi descrie pe blog): mă simt ca o vacă grasă, deloc sexy, deloc „ce mimimi, se poate să pun mâna pe butică?”. „Nu, бля!, șăzi unde șăzi!”

Spuneai în mai multe texte ale tale că NU vrei (cel puțin în curând) copii? Nu erau despre tine ori s-au schimbat lucrurile cumva?

M-am învinuit foarte mult atunci când am pierdut prima sarcină. Îmi ziceam că „nu am vrut, de asta Dumnezeu mi l-a luat”. Cu toate că aș fi fost mamă bună. Acum încerc să mă obișnuiesc cu ideea că acest copil al meu odată și odată va pleca în lume și nu va mai fi al meu. Nu vreau să devin egoistă. Mă gândesc dacă ar trebui sau nu să îmi dozez iubirea, mă gândesc dacă să o dau sau nu pe Matilda de acasă. Chiar prea mult mă gândesc.

Lola Majeure

Vreau acest copil pentru că este parte din mine. Cu greu am ajuns să mă accept și să mă iubesc în întregime. Cred că emoțional sunt pregătită – e ca și cum ai învăța să coci pâine. Cât înveți încerci, guști numai tu, dar nu dai la alții. Apoi îți iese pâine rumenă, gustoasă – și chemi oameni în casă și îi pui la masă.

Cât de mult sau cum vei reda pe mai departe subtilitățile unei relații?

Mai mult ca sigur depinde de dispoziție. Cu toate că deja am trecut prin faza „și dacă la sex oral înghit eu, înghite și copilul?!”… Cât n-ar părea de straniu, maternitatea uneori ne facem să ne asemănăm una cu alta, ca niște păpuși din același stoc.

Care e următoarea scriere din seria „lecturilor de noapte”?

Contractul cu editura Cartier presupune și reeditarea romanului „Dirty Vera Cruz.” Vedem cum ieșim din carantină și care va fi situația econimică.

Foto titlu: poză simbol

Distribuie articolul: