Satul Hîrtop din raionul Florești este renumit prin păstrarea și perpetuarea tradițiilor strămoșești. Țesutul și broderia manuală sunt îndeletnicirile pe care Sergiu și Svetlana Boldirescu, preot și respectiv profesoară în localitate, au decis să le valorifice într-un atelier. Astfel, 6 femei din sat și din localitățile din apropiere au permanent un loc de lucru, la atelier sau de la distanță, iar din mâinile lor ies obiecte absolut deosebite.

Biserica – promotoare a tradițiilor

„Ideea atelierului s-a născut din dorința de a pune în practică unele idei ale înaintașilor noștri. Ori cunoaștem ca biserica, prin ierarhii și preoții săi, a întemeiat primele școli, ateliere de meșteșugarit și îndeletniciri tradițional autentice. Astfel, ne-am pus întrebarea cum ei au pus în valoare toate acestea și de ce nu le-am repune și noi? De ce nu am valorifica acest potențial? Pentru a pune aceasta idee în practică am avut nevoie de un an de zile. Pe 1 septembrie 2017 atelierul „Sfintele Femei Mironosițe” din satul Hîrtop, raionul Florești și-a început activitatea”, ne povestește Svetlana Boldirescu.

Totul pornește de la copii

„Obiectivul principal a fost implicarea comunității în dezvoltarea și promovarea meșteșugurilor tradiționale, valorificarea potențialului, implicarea copiilor în activități și cercuri. Am început cu ore de cerc pentru copiii din comunitate, brodatul manual, țestul la covor… Am dotat atelierul cu ustensile necesare și două mașini de cusut. Acum, la atelierul nostru muncesc șase femei din comunitate, dar și din alte comunități care au aptitudini și măiestria de a crea ceva”, ne spune SErgiu Boldirescu, preotul paroh al bisericii din localitate.

 

Iile – la mare căutare

„Cele mai solicitate produse sunt iile, colțurile, brâiele, dar și covorașele. Asupra designului obiectelor lucrăm toți împreună. După care, eu personal mă ocup de ultimele detalii. De fapt, în cadrul atelierului nostru activează persoane care au talent, care pot transmite și altor femei măiestria meșteșugurilor tradiționale, iar continuitatea este cel mai frumos lucru pe care îl putem face”, ne mărturisește Svetlana Boldirescu.

Un magazin online, printre planurile atelierului

„Ne dorim în primul rând dotarea atelierului cu mașini de brodat cu capacitate mare. În felul acesta vom putea încadra în muncă mai multe persoane, le vom crea condiții optime de muncă și perspectivă de dezvoltare. Atelierul ar avea nevoie de crearea unei pagini web, pe care ar fi posibilă și vânzarea produselor online, mai ales în condițiile pandemiei. Și bineînțeles ne dorim o sală expozițională pentru toți vizitatorii și doritorii de a procura produsele noastre și de a participa la workshop-uri organizate de atelierul nostru”, spune Sergiu Boldirescu.

Schimbul de experiență poate genera progres

„Ne propunem pe viitor participarea în proiecte, schimb de experiențe atât în țară cât și peste hotare și ne-am dori mult să putem combina activitățile atelierului „Sf. Femei Mironosițe” din Hîrtop, Florești cu turismul rural în localitate. Dacă anterior produsele noastre erau vândute la festivaluri, târguri și pe paginile de socializare, acum ne limităm mai mult doar la online.

 

Atelier, cantină socială, reconstrucția bisericii… și încă ceva

„Toata familia noastră este încadrată în activitățile bisericii, mai cu seamă începând cu primăvara anul 2018, când biserica noastră a fost incendiată. A fost nevoie de mai mult efort, atât din partea familiei, comunității și a tuturor oamenilor de bună credință. Am restaurat biserica până la varianta albă, iar acum se realizează pictura murală în stil bizantin după o tehnică veche, cu ou, ulei de in, oțet etc.

 

De mai mulți ani, biserică noastră desfășoară mai multe proiecte sociale. Avem o cantină pe lângă biserică, unde oferim câte un prânz cald copiilor aflați în grija bisericii, bătrânilor singuratici și tuturor celor care au nevoie. La moment lucrăm asupra proiectului „Samariteanul milostiv” – o casa pentru 30 copii orfani, prin care biserica noastră le-ar oferi sprijin, adăpost și educație. E foarte greu în țara noastră să obții finanțare pentru un proiect social. Până acum toate lucrările inițiate în acest sens au fost realizate din donațiile oamenilor și bani împrumutați.

 

Tot din donațiile oamenilor oferim burse pentru copii merituoși, îmbrăcăminte, încălțăminte, ghiozdane și rechizite școlare etc.
La moment ne bucurăm de sprijinul mai multor parteneri SnaigeMd, CVC Mileștii Mici, Farmacia Familiei, Ziarul nostru ș.a, cărora le mulțumim din suflet”, mai spun cei doi soți.