Îți este dor de soare? În Moldova chiar dacă e iarnă avem destule zile când soarele strălucește. Imaginează-ți că undeva locuiesc niște oameni trebuie treuie să aștepte în fiecare an 4 luni pentru a se bucura de razele soarelui. Este vorba de o mică așezare din Suedia – Satul Abisko, aici viața oamenilor este pur si simplu dată peste cap pe timp de iarnă. 

Satul Abisko este situat la 250 km în interiorul Cercului Polar. Localitatea din Suedia este cufundată în beznă întreaga iarnă. Totul începe în octombrie, urmează noiembrie, decembrie și ianuarie, iar lumina începe să revină în februarie.

Însă o perioadă atât de lungă de întuneric îşi pune amprenta asupra oamenilor. Atunci când ai parte de o noapte atât de lungă, nu prea mai ești motivat să ieși din casă. Oamenii au nevoie de lumină ca să-și adapteze ceasul intern la lumea exterioară.

Oamenii încep să intre în depresie, mănâncă necontrolat și se îngrașă”, spune Mariana Figueiro, cercetător.

Ca să treacă peste această perioadă, scandinavii au o soluție aparte. Ei folosesc așa-numitele camere de lumină, situate în centre spa.

„Avem lămpi de lumină care simulează lumina solară. Efectul este similar celui pe care îl are statul afară 20 de minute, în timpul verii”, spune Fia Magnusson, directoarea unui centru spa.

Mulți spun că aceste camere sunt de un real ajutor chiar dacă lumina artificială nu o poate înlocui pe cea naturală.

Atunci când soarele răsare din nou peste Abisko, întreaga comunitate urcă pe unul dintre dealurile de lângă sat și pur și simplu stă acolo, sărbătorind momentul.

Sursa: digi24

Foto: discover-the-world.com

Distribuie articolul: