Liudmila Belostecinic este omul pentru care munca făcută cu multă dedicație și devotament reprezintă cartea sa de vizită. Este gazda unui mare eveniment uneori și de câteva ori pe săptămână, asta pentru că ea nu doar le moderează, ci trăiește cu sufletul și cu emoția pentru ceea ce „ia în mâinile sale” ca moderare sau organizare. Cine a „botezat-o” în acest domeniu, dar și care este secretul unui moderator de succes, aflăm pe îndelete în interviul pe care Liudmila l-a acordat revistei EA.md.

Liudmila, cu ce emoții te gândești tu la o nouă nuntă?

Atâta timp cât eu sunt responsabilă de emoțiile celor prezenți la eveniment, ale mele nu pot fi decât unele  pozitive, trăite sincer, dar nu mascate după un scenariu bine redactat.

Un lucru pot să-l afirm: când încep evenimentul uit de tot și de toate, mă dedic în totalitate publicului și am grijă ca totul să decurgă perfect.

Mai sunt lucruri care să te impresioneze la un eveniment de acest gen?

De obicei eu sunt în postura persoanei care trebuie să impresioneze, mai ales că deseori nu doar prezint evenimentul, dar și organizez programul. Totuși nu mă lasă indiferentă niciodată relațiile frumoase dintre oameni, care se conturează prin gesturi pe care eu le admir și care recunosc că mă inspiră.

Îți mai amintești primul eveniment moderat… cum simți evoluția ta de atunci?

La prima nuntă nașul a fost preot. M-a binecuvântat și până în prezent îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ceea ce fac! Cred că am primit un botez bun, cu noroc.

Mereu mi-a plăcut să mă reinventez, să-mi surprind publicul. Evoluția e una inevitabilă: totuși au trecut 15 ani de atunci (râde, uimită și ea). Experiența nu are cum sa nu-și spună cuvântul, mai ales când ai la activ sute de evenimente moderate, diverse ca stil și conținut, iar dezvoltarea se bazează pe acțiuni.

Ce calități trebuie neapărat să posede un moderator de evenimente de familie?

Un moderator excelent nu se naște, el devine. De ce calităţi are nevoie un om ca să devină un bun moderator? De câteva, care sunt valabile în orice domeniu: inteligenţă, ținută lingvistică bună, naturalețe, optimism, imaginaţie, curiozitate, nerv, rapiditate, acurateţe, curaj, rezistenţă, auto-disciplină, fermitate, entuziasm, perseverenţă, vioiciune intelectuală, onestitate, punctualitate, putere de observație, agerime, iniţiativă, umor, adaptabilitate, expertiză, abilitatea de a fi sociabil cu oricine și bun ascultător. Iar lista rămâne deschisă…

Dar cea mai importantă rămâne a fi dragostea față de ceea ce faci și față de oameni, mai ales la un eveniment de familie unde trebuie ca publicul să te perceapă ca fiind din cercul lor.

Care sunt detaliile de care ții cont în primul rând când te pregătești de o nuntă sau cumetrie/jubileu? 

Îmi place să ascult și să aud ce își doresc persoanele care au apelat la mine, pentru ca în ziua importantă din viața lor să le ofer ce și-au dorit sau poate chiar un pic mai mult. Pentru mine e o satisfacție enormă când reușesc să-mi surprind clienții. În această meserie detaliile contează și mereu trebuie să fii bine pregătit pentru a face față oricărei situații sau pentru a evita anumite situații.

Cât de importantă este pentru tine imaginea personală și cum ai grijă de ea?

Imaginea unui moderator reprezintă cartea lui de vizită. Frumusețea trebuie să vină din interior și să fie completată de inteligența sa intelectuală, dar și de cea emoțională. Pentru asta fac sport, călătoresc mult, citesc, am grijă de felul cum arăt și mă simt, căci starea mea spirituală e foarte importantă. Exteriorul ne dă o satisfacție estetică ce nu poate fi neglijată.

Cum crezi, care e totuși secretul unui eveniment de familie reușit?

Când fiecare invitat se simte parte a acelui eveniment, iar gazda e lăsata să se bucure de fiece clipă pe care moderatorul și/sau organizatorul se străduie să o facă memorabilă.

Abordarea potrivită atât față de eveniment, cât și față de prestatorii care participă la acea sărbătoare e una care nu poate fi neglijată de cel care organizează sărbătoarea. Anume de ei depinde în mare parte reușita evenimentului.

Ce planuri pentru viitorul apropiat, dar și mai îndepărtat ai?

Când este vorba de anumite planuri, mereu am avut o părere: decât cuvintele să vorbească, mai bine lasă realizările să strige, ca după aceasta să savurez ecoul.