Majoritatea femeilor se confruntă cel puțin o dată în viață cu lipsa dorinței sexuale, acest lucru nu trebuie să te sperie deoarece este ceva normal. Conform studiilor cercetătorilor americani, 43% dintre femei confirmă că s-au confruntat cel puțin o dată în viață cu un tip de disfuncție sexuală. Un studiu efectuat de cercetătorii americani a identificat faptul  că 39% dintre femei au o dorință sexuală scăzută sau absentă. Sexologa Natalia Pavalachi ne spune care sunt cauzele acestei disfuncții sexuale.

„Lipsa dorinței sexuale este doar vârful unui aisberg, este un simptom și deseori în spatele acestui simptom sunt o mulțime de alți factori”

Sexologii americani Masters și Johnson sunt primii care au cercetat cum funcționează corpul nostru în timpul unui act sexual și au identificat patru faze prin care trece corpul:

  1. faza de excitare
  2. faza de platou
  3. faza de orgasm
  4. faza de rezoluție

Și abia acum, cu câțiva ani în urmă cercetătorii au mai adăugat o fază: și anume faza dorinței sexuale. „Sunt două mari categorii de factori care pot influența lipsa dorinței sexuale:

  1. Factorii individuali – adică ceea ce aparține unei anumite persoane;
  2. Factorii relaționali – e clar că relația în cuplu joacă un rol foarte important în problema aceasta. Dacă este o relație conflictuală această lipsă a dorinței sexuale o să fie prezentă”, a spus Natalia Pavalachi, sexologă.

Dorința sexuală spontană fluctuează foarte mult în funcție de durata relației cuplului, adică de când sunt împreună. De exemplu: dorința sexuală la femeile celibatare este mai ridicată în comparație cu femeile aflate în cuplu de mai mult timp și este și mai joasă la femeile căsătorite.

Cauzele care influențează dorința sexuală:

Durerea în timpul penetrării – este unul dintre factorii individuali care ar putea aduce un impact negativ cert asupra dorinței sexuale. Aceste dureri nu reprezintă un lucru normal, iar dacă voi simțiți acest lucru, Natalia recomandă să apelați la un specialist „pentru că, cu cât mai mult femeia rabdă această durere, cu atât mai mult este mai mare riscul ca organismul să memorizeze aceste dureri și să creeze o aversiune – dezgust”.

Cauze medicale – este foarte important să aflăm dacă sunt careva cauze legate de starea sănătății a persoanei, de exemplu depresia sau disfuncțiile hormonale. De multe ori și unele pastile pot avea un efect negativ asupra dorinței sexuale. Sunt unele antidepresante care au efectele clare asupra libidoului.

Experiențe neplăcute sau traumatice – poate fata/femeia a fost supusă cândva unui abuz sexual, unui viol, violenței fizice sau psihologice. Toate acestea pot lăsa o urmă și avea o influență asupra dorinței sexuale.

„Dacă nu tămăduiești rănile acestea, este de parcă ai construi o casă pe un sol de nisip. Așteaptă-te că această casă, la primul mic cutremur poate să cadă”, a spus Natalia.

Propria imagine – o persoană care are o atitudine foarte negativă asupra propriul ei corp nu va avea nici dorință sexuală. „O persoană care se simte bine în propriul ei corp va avea o viață sexuală mai activă, fericită și împlinită. Cu cât ea va fi mai activă, fericită și împlinită cu atât mai mult se va simți bine în propriul său corp.”

Natalia Pavalachi ne propune și un exercițiu care ne va ajuta să ne acceptăm propriul corp și să ne simțim frumoase:

  1. Alege ce parte a corpului ai vrea să schimbi;
  2. Întreabă persoanele din anturajul tău, ce parte a corpului cred că ai vrea tu să schimbi în tine;
  3. Vezi ce răspund ei. „Vei vedea că deseori răspunsurile lor sunt foarte diferite de ceea ce te-ai gândit tu, pentru că noi avem propria noastră viziune, iar oamenii din jur văd ceea ce văd. Răspunsurile lor diferite ar trebui să îți dea un imbold să vezi că aceste complexe pe care le vezi tu, vin doar din capul tău”.

Fluturi în stomac – „Pentru a avea o viață sexuală fericită și împlinită, partea de sus a corpului, cea mentală: fanteziile sexuale, capacitatea de a-ți imagina un act sexual și partea de jos a corpului, partea genitală mai mult, trebuie să fie în armonie. Tu reușești prin mai multă stimulare să ajungi la orgasm sau idee nu ai ce se întâmplă în partea de jos? Pentru senzațiile acestea de fluturi în stomac sunt responsabili câțiva hormoni, însă hormonii aceștia nu pot fi „fabricați” la infinit. După trei ani de viață comună acești hormoni sunt mai puțin fabricați și atunci fie vă schimbați partenerul la fiecare 2-3 ani fie găsim alte soluții”.

A cui este vina?

Lipsa dorinței sexuale nu este o problemă doar a femeii. Chiar dacă ea nu vrea să facă sex, acest lucru nu înseamnă că această problemă este doar a ei, dar este o problemă de cuplu.

Cuplul traversează o criză?

Partenerul este rece, distant, absent, poate a avut loc o infidelitate care v-a răcit relația. De asemenea este important de știut dacă partenerul știe cum „funcționează femeia”, dacă este atent la nevoile sale sexuale, dar și emoționale. „De cele mai multe ori femeile au dorința sexuală atunci când se simt iubite, dar a se simți iubită înseamnă că bărbatul trebuie să fie atent la ceea ce ea spune, să asculte problemele și dificultățile ei, să o ajute și să contribuie la sarcinile casnice, precum: la aranjatul mesei sau la strânsul ei”.

Timpul petrecut doar în doi

Sunteți un cuplu cu copii, cu probleme, cu socrii care stau împreună cu voi… Evident că acest lucru va influența sexualitatea. „Dacă ultima dată când ați stat în doi a fost în luna de miere, păi să știți că este o problemă. Trebuie să găsiți măcar 2-3 ore unde să mergeți doar voi doi, să găsiți o activitate săptămânală pe care să o faceți împreună. Cum este important să acordăm atenție și timp copiilor, familiei și jobului, este la fel de important să acordăm timp și cuplului nostru, pentru că aceasta este ca o floare care tot trebuie îngrijită și udată”, a mai spus sexologa.

Foto: Google/ Instagram