O eventuală suspendare a posturilor de televiziune care încalcă normele se face pe etape, după ce au fost epuizați ceilalți pași: avertizarea și aplicarea amenzilor. Despre acest lucru a anunțat Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului (CA), a declarat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Dacă vedem că am dat amenzi, că am atenționat, că am făcut apel și se continuă, deja nu mai putem vorbi despre faptul că nu se dorește sau pur și simplu nu se reușește să fie solicitată o a doua opinie, e clar că lucrurile stau altfel și atunci, deocamdată, pârghia pe care noi o putem utiliza este monitorizarea și sancționarea”, menționează Vițu.

Liliana Vițu susține că dacă un anumit post de televiziune, nu a fost monitorizat sau a fost monitorizat dar nu a fost sancționat, fie că nu s-a dorit, fie că s-a trecut sub preș, trebuie să înceapă de la prima treaptă.

De regulă, prima treaptă este avertizarea publică, după care mergem pe treapta a doua, de la 5 la 10, unde iarăși, noi am mers în unele cazuri pe sancțiunea maximă, deși judecătorii și ceea ce ne spun nouă juriștii nu e neapărat să mergi mereu cu treapta de sus. 

Astăzi la RTR am mers cu 8000, noi avem un anumit prag de sancțiuni, ai depistat încălcarea, ai sancționat, după care mergi la următorul prag, până când se ajunge la suspendare. CA-ul trebuie să spună: pentru cât timp a fost făcută suspendarea, care este mediul de a remedia sau a înlătura încălcarea și abia după aia revocarea. Deci, sunt pași și ceea ce face acum CA-ul este să aplice legislația”, declară Vițu.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: