Se bucură de căldura și recele de afară, de copacii legănați de vânt, de copiii care aleargă în stradă și de orice floare înflorită. Se bucură din plin de viață însă nu știe până când. Acum doi ani viața ei a luat o întorsătură neprevăzută. Liliana Solonari este tânăra care a fost diagnosticată cu cancer mamar. Ea zice că are cancer însă cancerul nu o are pe ea. Este plină de optimism și dornică de a trăi de dragul copiilor ei. Despre marea ei bătălie cu viața, la care a fost supusă și despre cum Run Pink Moldova i-a fost alături aflați în interviul ce urmează.

Cine sau ce te motivează cel mai mult în lupta cu cancerul?

Cu siguranță sunt copiii mei. Nu pot ceda și nu-i pot lăsa să mă vadă că aș putea ceda cândva. Îi iubesc la nebunie, și ei îmi răspund reciproc. Adoră atunci când le gătesc, mai ales că preferă mâncarea pregătită de mine.

RunPink Moldova și EA.md lansează campania „EA CONTEAZĂ”

Cu siguranță ai parte de zile în care simți că puterile îți cedează. Cum reușești să depășești asemenea stări?

Liliana, cu noua perucă naturală oferită de Run Pink Moldova

Liliana, cu noua perucă naturală oferită de Run Pink Moldova

Adesea încerc să mă automotivez prin setarea anumitor scopuri pe care trebuie să le realizez într-o perioadă exactă de timp. Ziua de luni pentru mine este una tradițională, care începe cu stabilirea unui scop pentru ca vineri, (o altă zi tradițională a mea) să fie deja realizat. În acest mod eu îmi impun depășirea acelor stări dificile, care sunt neprevăzute. Fiind în faza de metastază puterile mele slăbesc, însă dorința mea de a trăi crește. Am cancer, dar cancerul nu mă are pe mine.

Run Pink Moldova ți-a fost alături contribuind cu o perucă obținută în urma campaniei „Donez Cosița”. Cât de mult a contat pentru tine acest gest?

Sunt extrem de recunoscătoare pentru peruca naturală primită în dar. Nici nu cred că se compară cu peruca mea anterioară, sintetică, care s-a lărgit considerabil și care a pierdut din calitate, fapt ce m-a determinat să renunț la ea. Nu mai servea la nimic, doar poate unui clovn. Pe când cea naturală pe care am primit-o de la Run Pink Moldova m-a înaripat și mi-a dat un motiv în plus să lupt. Se aranjează perfect ca marime și culoare, de parcă este propriul meu păr, ceea ce mă face mai fericită și chiar mai frumoasă în ochii copiilor. Acum mă simt mult mai confortabil și atunci când ies la plimbare.

Țările europene adoptă comportamente care ar preveni factorii de risc al cancerului mamar. Crezi că Republica Moldova se numără printre țările care cresc nivelul de informare și conștientizare asupra acestei boli?

Pot spune că am rămas ușor dezamăgită de medicina țării noastre și de metodele lor de informare și prevenire a cancerului mamar. Dacă ar fi să o iau de la început atunci cu siguranță voi acționa și mă voi informa din propriile surse. Cu siguranță țara noastră mai are de lucrat până a atinge standartele europene la acest capitol.

Tot mai multe femei sunt diagnosticate cu cancer mamar. Ce mesaj ai pentru femeile care duc în spinare această boală crâncenă?

Cel mai important este să capete încrederea în sine, să nu se dezamăgească și să nu anunțe flag alb din start bolii. Setați-vă cât mai multe țeluri care v-ar motiva să depuneți întreg efortul și energia lor pentru a învinge. Dacă este o luptă atunci să fie o luptă cinstită, cu toate puterile folosite.

Autor: Alina Plîngău

Acest material este parte din campania„EA CONTEAZĂ”, realizat de Run Pink Moldova ți implementat împreună cu Revista EA.md în luna de luptă împotriva cancerului la sân.