„Maximum 5% din consumul anual de gaz al României ar fi suficient pentru a acoperi necesitatea anuală a Republicii Moldova.” – declarația a fost făcută de președintele „Uniunii Salvați România”, Cătălin Drulă, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Potrivit liderului USR, România ar putea să facă un contract pe termen lung cu Republica Moldova și să ofere un preț mai avantajos la gaze decât cel pe care țara noastră îl achită acum, chiar dacă acest preț ar fi totuși mai mare decât înainte de criza energetică.

Întrebat de moderatorul emisiunii dacă România ar putea să livreze Republicii Moldova gaze naurale la un preț de 700-800 de dolari mia de metri cubi (prețul pe bursă fiind de 1700 de dolari) și să accepte eșalonarea plăților astfel ca populația de aici să achite un tarif de doar 13 lei pentru un metru cub, Cătălin Drulă a răspuns că „în mod sigur există aceste resurse”.

Cererea care ar trebui acoperită pentru Republica Moldova e o fracțiune din consumul României. Sumele nu sunt mari. Nu este normal să ne comportăm cu o țară-soră la fel ca în condiții de piață. Se poate găsi un contract pe termen lung și un preț rezonabil care, probabil, nu va fi cel de pe vremea când nu explodaseră prețurile la gaze, dar va fi un preț rezonabil. Nu știu dacă va fi exact prețul indicat mai sus, dar este o chestiune de voință politică”, a declarat președintele USR în cadrul emisiunii.

Cătălin Drulă a mai spus că vrea să creadă că Guvernul României, format de PSD și PNL, dar și preșdintele Klaus Iohannis, nu vor lăsa Republica Moldova la mâna lui Putin.

Iar europarlamentrul român Rareș Bogdan a spus că, datorită noilor extrageri de pe platforma continentală, dar și a celor vechi, România extrage 25-26 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, ceea ce înseamnă că România nu va avea vreo problemă cu gazul la irană. Respectiv, va avea posibilitatea și puterea să dea gaze și Republicii Moldova.

„În acest moment, este în discuție și în analiză acest subiect. O să mă văd cu prim-ministrul Nicolae Ciucă vineri și vă promit că voi deschide acest subiect și voi comunica ce îmi va spune. Dar vă spun din start – Moldova nu va fi abandonată în niciun caz de România. Dacă cineva vă va ajuta în lumea asta, atât din punct de vedere al securității frontierelor, cât și din punct de vedere al oferirii ajutoarelor financiare în zona de gaz, România o va face. O vom face pentru că știm că vă bazați pe noi și nu vă vom dezamăgi”, a declarat Rareș Bogdan la „Secretele Puterii”.

Amintim că marți, 4 octombrie, Gazprom a amenințat Republica Moldova că ar putea sista complet livrările de gaze după data de 20 octombrie. La fel, gigantul rus a transmis într-un comunicat că își rezervă dreptul să rezilieze contractul cu Moldovagaz, acuzând încălcări ale obligației de plată a gazelor, dar și neachitarea așa-ziselor „datorii istorice”.

Distribuie articolul: