În ultimele zile de octombrie, actorii Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” din Chișinău s-au aflat într-un turneu prin Europa, pentru a prezenta copiilor moldovenilor de peste hotare spectacolul „Capra cu trei iezi”. Au ajuns și la comunitatea conaționalilor din Portugalia, iar sala a fost plină de copilași, dornici să vadă spectacolul.

Organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova în colaborare cu Biroul Relații cu Diaspora, cu susținerea financiară a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare dar și cu implicarea asociațiilor din diasporă, în acest weekend, actorii au prezentat spectacolul copiilor din Portugalia cărora au reușit să le stârnească hohote de râs.

20171027_195626

20171027_194845

Evenimentele au avut loc vineri și sâmbătă, în orașele Cascais și Faro, din Portugalia, unde copiii au venit cu mic, cu mare, veseli și nerăbdători să vadă ce surpriză le-au pregătit actorii profesioniști, veniți tocmai din Republica Moldova, special pentru ei.

Licurici in Portugalia

Licurici 5

Atât copiii cât și părinții au rămas încântați de spectacole s,punând că apreciază inițiativa autorităților de la Chișinău de a desfășura acest turneu. Scopul de a promova poveștile lui Ion Creangă în rândurile copiilor moldoveni de peste hotare a fost atins. Mai mult, asemenea manifestări culturale întăresc legăturile emoționale ale copiilor cu părinții și cu țara natală.

20171027_194257

Frații Mura, veniți la spectacol împreună cu familiile lor, nu au putut rata ocazia de a oferi odraslelor posibilitatea să asiste la un spectacol de păpuși susținut în limba română. Le-a plăcut foarte mult, copiii au rămas entuziasmați, iar maturii, deși nu își mai amintesc când au fost ultima dată la un spectacol de păpuși, au avut senzația că s-au întors în copilărie.

În încheiere, actorii au fost îndelung aplaudați, iar părinții prezenți în sală, împreună cu copiii, au urcat pe scenă și au oferit echipei aflate în turneu flori și câte un mic suvenir care să le amintească de Portugalia și de primirea călduroasă a moldovenilor stabiliți în această țară.

Licurici faro 4

Olesea Tanașciuc

Lisabona, Portugalia