Leul moldovenesc ar putea suferi o schimbare de aspect. Guvernatoarea Băncii Naționale, Anca Dragu, afirmă că există în prezent un plan pentru modificarea designului bancnotelor naționale. Detaliile privind aspectul acestora și modificările ce vor fi aduse vor fi anunțate ulterior, după mai multe consultări și discuții pe această temă.

subiect.

„- Nu o să comunic acum, vom lăsa surprizele pentru discuții viitoare la această temă, dar anul acesta, da, ne vom uita la designul bancnotelor leului moldovenesc.
 – Schimbarea materialului din care este făcut, îmbunătățirea calității?
– Asta este o fază ulterioară la care vom discuta despre suportul pe care este imprimată bancnota, dar va fi un proiect foarte frumos o să vedeți, un proiect participativ pentru a decide cum să arate bancnotele”.

În timp ce unii moldoveni cred că ar fi loc de o schimbare la față a leului moldovenesc, alții se mulțumesc doar ca să îi aibă în buzunar și să fie cât mai mulți.

„Se rupe repede, se uzează. Iată de exemplu, leii din România sunt tare durabili și în apă, să vrei să îl rupi nu-l poți rupe. Da la noi leul ăsta, mai ales de 1 și 5 sunt foarte slabe. De dorit să schimbe ceva, poate mai pun oameni de vază”.

Dacă sunt finanțe pentru așa lucru, nu aș fi contra. Nu știu cât costă, asta trebuie să ne gândim. Dacă o să ne arate cineva cum vor arăta viitorii lei, ce e acolo pictat, desenat, mai putem să ne expunem. Clar că sunt mai calitativi știu că românii înainte lei care în apă nu se schimbau”.

„Dacă asta nu implică cheltuieli suplimentare și tot e bine schimbăm designul și alt material care face leul să nu fie atât de ușor să îl falsifici sau mai rezistent, nu am nimic împotrivă”.

Uitați-vă, ce sunt răi banii? Banii sunt frumoși, important să îi am decât să nu îi am și ceva să fie schimbat. Trebuie doar printați cei vechi”.

„- Nu aveți probleme referitor la design sau materialul schimbat?
 – Absolut nimic, de-ar fi pentru locuitorii Republicii Moldova mai mulți din așa material cum este”.

„Mai important ar fi dacă am ridica salariile, dar nu să schimbăm designul leilor”.

Precizăm că leul moldovenesc a fost pus în circulație pe 29 noiembrie 1993. Acesta este realizat din hârtie, iar autorul designului bancnotelor este artistul plastic Gheorghe Vrabie, cel care a realizat și stema de stat. Pe bancnote este reprezentant domnitorul Ștefan cel Mare și mai multe monumente de importanță națională. Ideea actualizării designului leului moldovenesc și a îmbunătățirii calității materialului din care este făcut nu este nouă. Despre acest lucru s-a mai discutat și cu șase ani în urmă, dar totul s-a rezumat la declarații.

Distribuie articolul: