Letonia a început anul acesta să confiște mașinile șoferilor care conduceau în stare avansată de ebrietate și, pe măsură ce sutele de vehicule au început să umple depozitele de mașini, s-a decis ca acestea să fie donate Ucrainei.

Primele șapte mașini urmează să ajungă la destinație.

Timp de două luni, două sute de mașini au fost luate de la șoferii care conduceau având o alcoolemie de peste 0,15%.

„Este de fapt foarte înfricoșător când îți dai seama câte mașini sunt conduse de șoferi beți”, a declarat Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului cunoscut sub numele de Twitter Convoy, care a fost însărcinat de guvern să livreze vehiculele în Ucraina.

Cele două sute de mașini confiscate pe care statul a promis să i le dea în fiecare săptămână pentru a le transporta  în Ucraina vor testa limitele operațiunii sale, în mare parte voluntară, a spus Poznaks.

Statul leton confiscă mult mai multe mașini și le vinde mult mai greu pe cele luate de la șoferii aflați în ebrietate. Din acest motiv, s-a decis ca vehiculele să fie donate Ucrainei. Astfel, șoferii sunt pedepsiți, iar poporul ucrainean este ajutat.

„Nimeni nu se aștepta ca atât de mulți oameni urcă beți la volan, încât nu le pot vinde atât de repede pe cât beau oamenii. Așa că de aceea am venit cu ideea , să le trimit în Ucraina”, a spus Poznaks.

El a râs când a găsit un steag rusesc prins într-unul dintre vehiculele confiscate, lăsat acolo de proprietarul său.

Twitter Convoy a trimis deja aproximativ 1.200 de vehicule, după ce a anunțat  pe Twitter inițiativa de a dona mașini,  la câteva zile după ce invazia Rusiei a început la 24 februarie anul trecut. Organizația a strâns 2 milioane de euro (2,1 milioane de dolari) pentru achiziționarea de vehicule, renovări și logistică în 2022.

Ministrul leton de finanțe Arvils Aseradens a declarat că guvernul a fost inspirat de succesul ONG-ului pentru a renunța la încercările de a scoate vehiculele la licitație:

„Ei bine, puteți lua aceste mașini … și (Poznak) a fost de acord. Suntem gata să facem practic orice pentru a-i sprijini pe ucraineni”.

La o razie a poliției miercuri, unde patru ofițeri au închis o șosea din Riga timp de o jumătate de oră pentru a verifica fiecare șofer pentru alcool, niciunul nu a fost  în stare de ebrietate.

4.300 de șoferi au fost identificați anul trecut pe drumurile letone cu alcoolemie peste limita legală, a declarat poliția, și au fost implicați în aproape o mie de accidente în 2022.