„SCRIITORII REÎNTREGIRII NEAMULUI ROMÂNESC”, expoziție consacrată scriitorilor Aurelian SILVESTRU (75 de ani de la naștere), Leonida LARI (75 de ani de la naștere), Dumitru MATCOVSCHI (85 de ani de la naștere), organizată de Biblioteca Națională a Republicii Moldova în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor.

Operele lor au reuşit să pătrundă adânc în sufletul neamului şi al poporului, fiind simbolul rezistenței și continuității prin cultură, al spiritului românesc în spațiul unic și unitar al poporului nostru de pe cele două maluri ale Prutului.

Unul dintre compartimentele expoziției este consacrat poetei Leonida LARI, „poeta durerilor noastre”, deținătoare a ”Ordinului Republicii”, laureată a Premiului Academiei Române ”Mihai Eminescu”, care astăzi ar fi împlinit 75 de ani.

Leonida Lari s-a născut în 1949, la Bursuceni, Sângerei, într-o familie de profesori, Ion și Nadejda Tuchilatu. În 1971 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A debutat editorial cu placheta „Piața Diolei” (1974). Au urmat volumele „Marele vânt”, „Mitul trandafirului”, „Scoica solară”, „Insula de repaus”, „Dulcele foc”, „Anul 1989”, „Al nouălea val”, „Scrisori de pe strada Maica Domnului” ș. a.

Poeta, prozatoarea, traducătoarea și omul politic Leonida Lari a fost printre fruntașii Mișcării de emancipare națională din anii 1988-91. Leonida Lari a fost redactor-șef al publicației „Glasul”, primul ziar în grafie latină din R. Moldova. Primele ediții cu grafie latină au apărut clandestin în 1988 și 1989 la Riga și Tallinn.

A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS (1988-1990), membru al Biroului permanent al Frontului Popular din Republica Moldova (1990-1992), s-a aflat în fruntea Ligii Creștin Democrate a Femeilor din Moldova (1990-1997), iar între anii 1992 și 2004 a fost deputat în Parlamentul României.

Leonida Lari s-a stins din viață la 11 decembrie 2011. A fost înmormântată la Cimitirul Central din Chișinău. Un poet reprezentativ pentru generația celor care au luptat pentru renașterea națională în Basarabia, un om de cultură care nu a lăsat loc de compromis cu regimul sovietic de ocupație, curajoasă, dar în același timp sensibilă. Așa a rămas Leonida Lari în memoria prietenilor și celor care au cunoscut-o pe poeta care alături de Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Ion Vatamanu și alți martiri basarabeni au luptat pentru libertate, revenire la limbă, grafie latină și adevăr istoric.

Pe fațada blocului de pe strada Nicolae Iorga, 7 din Chișinău, unde a locuit Leonida Lari a fost instalată o placă memorială, dedicată celei care a militat pentru reunirea Basarabiei cu România.

Expoziția poate fi vizitată la Biblioteca Națională, blocul central, spațiul expozițional etajul II (str. 31 august 1989, 78A).

Distribuie articolul: