Toată lumea știe că cititul este important, dar v-ați întrebat vreodată de ce? Am întrebat câteva cititoare înrăite ce le face să citească chiar și toată noaptea, fără să regrete orele de somn pierdute? Avantajele cititului sunt diverse, de la acumularea cunoștințelor, la relaxarea și chiar la diminuarea stărilor de anxietate, dar hai să vedem ce ne spun cele 13 femei pe care le-am întrebat ce le motivează să citească zilnic. 

Nata Vieru – drept fiscal financiar

„Pentru mine cărțile sunt o mașină a timpului, oferindu-mi posibilitatea de a călători oricând pe tărâmuri necunoscute.

Citind, trăiesc mai multe vieți, sunt prezentă în fiecare poveste, sunt alături de fiecare personaj, îi simt emoțiile, râd, plâng. Citind, învăț, cresc, mă dezvolt intelectual. Lectura mă ajută să-mi adun și să-mi expun gândurile, să mă concentrez și să savurez momentul, îmi îmbogățește vocabularul, îmi perfecționează comunicarea și îmi dezvoltă imaginația. Lectura îmi influențează modul în care gândesc, mă ajută să găsesc răspunsuri, să înțeleg propriile trăiri, sentimente, să mă regăsesc prin prisma imaginației autorului.

Citesc pentru că aș vrea ca copilul meu să-mi urmeze exemplul. Cărțile sunt cei mai fideli prieteni”.

Taisia Crudu – Marketing Campaign Manager

„Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că, cu fiecare carte citită „cresc” un pic.

Încerc să găsesc ceva bun în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa”.

Cristina Platon – QC operator Netflix

„De la plăcere la mod de viață – lectura a devenit acel „ceva” special căruia îi datorez cele mai frumoase lucruri: prieteni, familie, job, timp petrecut plăcut și util. Și nu exagerez când spun că această pasiune poate construi relații și discuții sănătoase. Nemaivorbind despre timpurile, oamenii și locurile frumoase pe care le putem cunoaște datorită acelui ochi ascuțit plămădit din zeci de lecturi.

O carte potrivită la vârsta și momentul potrivit poate da naștere unui obicei corect de pe urma căruia se pot trage doar foloase”.

Diana Mînzat – account manager

„Cărțile sunt o lume paralelă unde, când citesc, scap de problemele de zi cu zi, mă fac să mă simt mai bine sufletește. Unde autorul mă face să privesc lucrurile diferit față de cum le văd eu în lumea ce mă înconjoară. Eu cred că cititul este o hrană atât fizică cât și emoțională, cel puțin din punctul meu de vedere.

Unele cărți, uneori, sunt atât de captivante și bine scrise încât pierd noțiunea timpului, aici combin utilul cu plăcutul. Fără lectură nu cred că eram să fiu cine sunt acum. Cărțile sunt elementul primordial în monotonia mea”.

Alexandra Osipenco-Calaraș, doctor

Pentru ce atâtea cărți? Ce te face să citești? Ce cauți printre file, cuvinte, litere?

În primul rând, lectura mă ajută să-mi perfecționez limbajul (admir oamenii culți care scriu și vorbesc frumos și corect). Apoi, pentru că îmi place să citesc. Probabil sună banal, dar e la fel cu a întreba „pentru ce asculți muzică? pentru ce dansezi?”. Lectura mă face să evadez în lumi și timpuri pe care nu știu dacă ar fi posibil să le explorez altfel. Prin cărți descopăr psihologia umană, înțeleg nu doar cum gândesc, ci și din ce cauză gândesc sau acționează într-un fel sau altul, astfel cărțile antrenează empatia. Cam acestea ar fi principalele motive, deși, dacă mai meditez, mai găsesc câteva zeci”.

Corina Moisei-Dabija – Director pe dezvoltare Seolitte, Copywriter, Administrator EA.md

„Lectura este pentru mine un soi de doping în fața realității dure care ar putea covârși și dărâma pe oricine. Posibilitatea de a cunoaște oameni și societăți, adevăruri și minciuni – iată farmecul iremediabil al cărților. Și da, cred în compatibilitatea dintre carte și cititor, precum și necesitatea de a cunoaște lectura într-un anumit interval de timp”.

 

Stella Popa – Head Accounting Seolitte, Director comercial EA.md

„Nu poți să crești într-o familie în care lectura era la ordinea zilei și să nu deprinzi acest obicei frumos. Primele vise colorate se datorează poveștilor lui Creangă. Primul roman, „Enigma Otiliei”, descoperit pe rafturile vechi ale bibliotecii sătești, ce călătorii frumoase în Bucureștiul secolului 20 poți avea. Doar închizi ochii, și te lași atins de beatitudinea cuvintelor frumoase.

 

Cei care citesc sunt binecuvântați și niște norocoși, pentru că tu citești ceva în câteva zile, ceea ce a scris altul în câțiva ani. Nu ai nevoie de un avion pentru a vedea India, a descoperi culorile Italiei sau a învăța cultura Mexicului. Un milion de beneficii și cunoștințe doar la o pagină distanță!”.

Rocksee Lăzărescu – doctor în studii clasice (latină), profesor, editor Revista „Timpul”, Germania

„O viață nu îmi e de ajuns, drept pentru care trebuie să deschid mereu și mereu noi lumi ce îmi permit să trăiesc cât mai multe și mai felurite experiențe. Curiozitatea stă pe locul doi, însă e la fel de vitală în practica lecturii. Trebuie să fii mereu avid și dornic de a trăi plăcerea multiplului și multiperspectivismului. Citesc, așadar, din pură plăcere și din dorința de a cunoaște universul în cele mai diverse forme ale sale.”

Elena Moisei – asistent proiect internațional

„Acum, lectura este pentru mine, în primul rând, un instrument de autocunoaștere. Dacă în adolescență citeam cu înfrigurare și sete nestăvilită mai tot ce îmi cădea sub mână, pentru a descoperi necunoscutul care mă înconjura, astăzi îmi aleg cu grijă lecturile, pentru a învăța și înțelege ceea ce trăiesc.

Cu fiecare nouă carte și fiecare autor descopăr altceva despre mine. Euforia beletristicii și gustul pentru fantezie îmi revine uneori, însă echilibrul emoțional mi-l recapăt adesea de la lecturile care explorează sufletul oamenilor, gândirea, simțirea. Cea mai mare satisfacție o am atunci când lecturile mele îmi răspund la întrebările „de ce?” și „cum?””.

Diana Mîndrilă – Editor șef Revista „Timpul”, Germania

„Fiecare carte, pentru mine, reprezintă o poartă către o alta. Dincolo de ea, am șansa să cunosc povești deosebite, care îmi hrănesc sufletul și viața. Obișnuiesc să mă atașez de personaje, și nu o dată mi s-a întâmplat să îmi alerge mintea la ele, mult după ce am terminat un roman.

Mă întreb adesea: cum ar mai fi viața lor după sfârșitul cărții? Citesc! Citesc pentru că astfel îmi colorez timpul și spațiul în care trăiesc! Și… dacă uneori, viața devine gri sau neagră, știu că între coperțile unei cărți voi găsi un amalgam de culoare și magie”. 

Eugenia Osman – manager Orange

„Citesc de când mă țin minte. Așa sunt. Așa înțeleg realitatea sau din contra mă deconectez din realitate pentru a trăi povestea eroilor din cărți. Călătoresc fără limite. Găsesc răspunsuri la întrebări. Cărțile indubitabil sunt cei mai faini prieteni, mulți și diferiți de la care ai mereu ce învăța. Citesc pentru acea stare ce mi-o dăruiesc cărțile, pentru că pot cunoaște lumi și oameni, pentru că pot să mă bucur, să cresc, să fiu fericită și liberă în emoții”.

 

 

 

Anastasia Bodrug -Director Asociația Obștească „Dediu Productions”

„Pentru mine, lectura a devenit acel hobby care nu doar are scopul de a-mi ocupa timpul într-un mod util, dar e ceva ce a devenit parte din mine, ceva inseparabil. Mă bucur să știu că persoanele care mă cunosc mă asociază cu cărțile. Ce poate fi mai încurajator?
Unora le pare o pierdere de timp și spun că mai bine „trăiesc în viața reală”, ei bine, eu am ales să trăiesc mai mute vieți, să acumulez experiențe și să trăiesc acele emoții pe care viața reală probabil nu mi le-ar oferi niciodată. Iubesc să citesc pentru că deschide noi perspective”. 

 

 

 

Tu când ai citit ultima dată o carte? 

Distribuie articolul: