AGORA și EA.md recuperează miliardul. „Un miliard de cuvinte” este denumirea noului proiect menit să promoveze lectura, dar și să-i prezinte pe membrii celor două redacții altfel decât v-ați obinuit să-i vedeți.

A doua ediție aduce un fragmet din cel mai vândut roman al lui Eric Emmanuel Scmitt – „Oscar și tanti Roz”. Lectură – Victoria Dumbravă, editor-șef AGORA.

Pasajul reprezintă o discuție ce are loc în biserică între principalii protagoniști ai romanului, fiind pentru prima dată când Oscar îl vede pe Isus răstignit pe cruce.

„E un moment din care ar trebui să înțelegem adevăratul rost al Bisericii și al credinței în viața omului. Nu suntem cei mai mari creștini atunci când ne facem cruce la fiecare colț de stradă, cu gesturi cât mai largi ca să ne vadă cât mai multă lume, după care cântând „Hristos a înviat” aruncăm cu ouă în alții. Suferința fizică (aruncatul cu ouă) o îndurăm, pe cea morală – ne-o alegem fiecare și acționăm în consecință”, spune Victoria.

UN MILIARD DE CUVINTE Lectură Victoria Dumbravă

Posted by Agora.md on 23 Mai 2017

De ce se tem oamenii de moarte? Iată răspunsul:

„Majoritatea oamenilor sunt complet lipsiţi de curiozitate. Ei se agaţă cu înverşunare de ceea ce au ca păduchele de urechea chelului. Oamenii se tem de moarte deoarece necunoscutul îi sperie. Dar la urma urmei ce-i necunoscutul? Eu ţi-aş propune, Oscar, să nu te temi, ci să ai încredere. Uită-te la chipul lui Dumnezeu pe cruce: îndură durerea fizică, dar moral nu încearcă nici o suferinţă pentru că are încredere. Şi atunci până şi cuiele îl dor mai puţin. În sinea lui îşi spune întruna: mă doare, dar asta nu înseamnă că o să fie rău. Vezi, în asta constă de fapt beneficiul credinţei. Am vrut să te fac să-l înţelegi, Oscar.”

Tanti Roz.

Proiectul „Un miliard de cuvinte” va aduce în fiecare săptămână, câte un membru al echipelor AGORA și Ea.md care vor citi, LIVE, câte un fragment de proză sau poezie la alegere. Vă invităm să ne descoperiți preferințele de lectură, să descoperiți literatură nouă și să citiți împreună cu noi.

Sursa: Agora.md