La o distanță de doar 36 de km de Chișinău este amplasat conacul Manuc Bey – o bijuterie arhitecturală de o valoare inestimabilă. Complexul include următoarele edificii: Palatul lui Manuc, Casa Vechilului, Clădirea Contesei, Castelul de Vânătoare sau Turnul de Veghe – toate cu o istorie aparte și care trebuie citită doar dacă vii să vezi aceste minunății ale timpului.
Cu toate că acest conac îi poartă numele, acesta însă, nu a fost ridicat de către diplomatul și negustorul de origine armeană Manuc Bey Mârzian, așa cum se vehiculează (el decedând la scurt timp după procurarea moșiei Hâncești, în 1817), ci de către urmașii săi – fiul Murat, care a pornit construcția vilei boierești, și nepotul diplomatului, Grigore, care a încheiat lucrările respective.

Palatul este situat în partea de sud a orașului Hâncești, pe versantul nordic al dealului, la marginea parcului. Palatul este conceput în spiritul clasicismului francez, cu deschideri largi de ferestre și loggii. Pe terasă, pereții interiori au fost decorați cu fresce deosebite și sunt prevăzute nișe în care fusese amplasate statuile;

Gospodăria a fost înconjurată de ziduri, demolată la sfârșitul anilor 1950. Plafoanele palatului au fost pictate de alt armean – Hovhannes Ayvazyan, care mai târziu a devenit cunoscut ca pictorul rus Ivan Aivazovski.

După cum spun specialiștii, la început, moșia lui Manuc Bey a fost adaptată pentru găzduirea unei școli de mecanizare, apoi a unui colegiu de construcții. Zidurile conacului care înconjurau odată întreaga zonă, au fost distruse la sfârșitul anilor ’50. Până la sfârșitul anilor ’80, complexului arhitectural a fost menținut într-o stare satisfăcătoare. Dar urmare a cutremurului din 1986, bijuteria arhitecturală a fost distrusă. Autoritățile de atunci au declarat clădirile din moșia lui Manuc Bey drept avariate.
 În 1993, Manuc Bey primește statut de monument de arhitectură.
În 2014-2015 conacul a fost renovat pe baza unui grant în valoare de 2,2 milioane de euro. De asemenea, Guvernul Republicii Moldova a alocat peste 20 de milioane de lei din Fondul de Dezvoltare Regională pentru renovarea altor clădiri ale complexului.

Distribuie articolul: