Bunica lui Dan Bălan și mama Ludmilei Bălan, Alexandra Vasiliev, este cu siguranță o femeie foarte deosebită. Tanti Ludmila a fost în vizită acasă, la Sărătenii-Vechi, acolo unde a copilărit și a stat la povești cu mama. 

Alexandra Vasiliev a recitat poezii pe care le-a învățat la școală și ne-a arătat câteva cărți foarte vechi, care i-au rămas de pe vremea când era o copilă. Sunt niște cărți deosebite mai ales că au trecut prin război și colectivizare și care, prin minune, nu au fost distruse de soldații ruși.

Dan Bălan în grădina bunicilor, anul 2015. 

Bunica lui Dan Bălan și-a amintim cum înainte de război toții elevii au fost chemați la școala pentru a primi cărți din bibliotecă și a avea grijă de ele.

„Directorul școlii ne-a chemat pe toți și țin minte cum scoteau cărțile cu brațul și ni le-au împărțit. Mie mi-au revenit 7 cărți. Stăteam în rând și ei treceau și tot ne dădeau câte o carte până au împărțit toată biblioteca școlii. Directorul ne-a spus: „Noi aici nu o să fim, în școală poate va fi un spital. Frontul se apropie și nu se știe ce va fi, cei care vor veni aici nu vor păstra aceste cărți. Ele sunt prețioase, fiindcă sunt biblioteca școlii, iar când va da bunul Dumnezeu și vom reveni la școală voi le veți aduce și o să restabilim biblioteca școlii.” 

Alexandra Vasiliev își amintește cu regret că, din cele 7 cărți, doar una i-a mai rămas. Doar una nu i-a fost furată sau distrusă.

Vizionează video-ul de mai jos și vezi ce amintiri emoționante a mai depănat bunica lui Dan Bălan:

Sursa video: facebook.com