Elena este una dintre cele 5 mame asistate în prezent în Centrul Maternal „În braţele mamei” a Misiunii Sociale Diaconia. Deşi are doar 30 de ani, de trei ori a trăit până acum drama unui abandon.

Din copilărie a rămas orfană, mai are cinci fraţi, dar a pierdut legătura cu ei de când era mică. Mai mulţi ani a locuit împreună cu o bunicuţă în Edineţ. A îndrăgit-o ca pe mama ei, deşi îi era complet străină. Aveau grijă una de cealaltă, Elena bucurându-se că are un acoperiş deasupra capului, iar bătrâna că are un suflet care să o sprijine.

La 28 de ani s-a căsătorit cu speranţa că va avea o familie adevărată.  Din păcate, şi din nou a fost abandonată. Soţul ei a plecat peste hotare după câteva luni de când a aflat că a rămas însărcinată şi nu a mai luat legătura cu ea. Şi bunicuţa de care îngrijea anunţat-o că n-ar putea să o găzduiască după venirea pe lume a copilului.

Aşa, în ianuarie 2017  Elena a ajuns iar singură pe lume: diferenţa era, că sub inima ei, bătea o altă inimă-cea a Emiliei. De această dată avea un motiv în plus să nu se dea bătută şi un strop de fericire, că în curând urma să devină Mamă.

La 8 luni de sarcină a venit la Centrul Maternal, iar în martie s-a născut fetiţa.

poza beneficiara 2Din acel moment, împreună învaţă să se bucure de ceea ce le oferă fiecare zi , iar echipa Centrului a devenit noua lor familie. Educatorii confirmă că e o mamă foarte responsabilă care şi iubeşte mult copilul.  În curând Emilia va merge la creşă, iar Natalia va fi ajutată să îşi găsească un loc de muncă. Are experienţă de croitor şi studii de bucătar – două elemente care îi vor ajuta în procesul de reintegrare.

La fel ca în cazul celorlalte poveşti din proiect, este nevoie de timp şi efort comun pentru a o ajuta să-şi păstreze copilul alături, să depăşească provocările vieţii şi să-i ofere copilului ei ceea ce ea nu a avut în copilărie: o mamă şi siguranţa în ziua de mâine.

Centrul Maternal „În brațele mamei”  face parte din programul cu același nume al Misiunii Sociale „Diaconia”, care are ca scop asistarea mamelor aflate în situație de criză. Pe lângă Centrul de Consultanță și cel Maternal, unele dintre ele continuă parcursul de integrare socială în Centrul de găzduire secundară „Casa Mari”.

Centrul Maternal are o capacitate de asistenţă pentru 10 cupluri mamă-copil. De la deschiderea sa, acum 6 ani, aproape 100 de copii au fost ajutaţi să crească alături de mame. Beneficiarele directe ale programului sunt mamele orfane, minore sau din alte categorii de risc, aflate în ultimul trimestru de sarcină sau având copii de vârsta 0-3 ani.

PS: dacă vrei să o ajuți pe Elena, dar și alte cupluri mamă-copil aflate în dificultate, nu ezita să îi contactezi pe cei de la Misiunea Socială Diaconia.